SOĞUKTA EGZERSİZ
Soğuk havada egzersiz yapmak sportif performans düşüklüğüne neden olduğu gibi ciddi sağlık sorunları da yaratmaktadır. Soğuk havada egzersiz yapmanın en büyük sakıncası vücudun aşırı ısı kaybetmesidir.
Soğukta spor yaparken giyilen giysiler ve ortam ısısı önemlidir. Vücut ısısını kontrol eden mekanizmalar yetersiz kalır Vücut yağ oranı yüksek olanlar soğuktan daha az etkilenirler.
Soğuk havada vücut merkezi organları korumaya çalışır.
Bunun için uç noktalardan kan merkeze çekilir. El ayak burun ve baş bölgelerden ısı kaybı olur. Vücut ısısının önemli bir bölümü ellerden kaybedildiğinden elleri sıcak tutmak vücut ısısını sıcak tutmakla eş anlamlıdır. Futbolcuların kısa kollu tişört ve elleri eldivenli kar üstünde top oynamaları vücut ısısını dengelemek açısından doğru bir harekettir.
Soğuk havada yapılan spor gerekli tedbir alınmadığında soğuk ısırığı kas-tendon ve bağ yaralanmalarına neden olur. Soğukta kas kasılmaları zayıflar sinir ileti hızı yavaşlar ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.
Bu sorunlar kayak bisiklet futbol gibi dış ortam sporlarında el ayak burun ve kulakta daha çok görülür. Vücut ısısı 30 dereceden aşağıya düştükçe refleks kaybı hafıza kaybı ve komaya kadar gidiş olur.
Soğuk havada spor yaparken giyilen giysiler ile cilt arasına sıkışan hava vücudun ısı kaybetmesini engeller. Bu sıkışan hava kuru olmalıdır. Hava ne kadar soğuk olursa olsun terletmeyecek ıslanmayacak giysiler giyinmelidir.
Soğuk havada egzersiz yaparken ısınma süresini mümkün olduğu kadar uzun tutulmalı düzenli ve sık aralıklarla beslenip yağ depolarını koruyarak ısı üretimini arttırmalı egzersiz süresi 45 dakikayı geçmemeli ve poliüretandan yapılmış termal kıyafetler tercih edilmelidir.
Yazan:Op. Dr. Ercan ATALAY