X
Voleybolda Kullanılan Teknikler

Voleybolda Kullanılan Teknikler

ABONE OL
15 Nisan 2021 14:56
Voleybolda Kullanılan Teknikler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Voleybol Teknikleri

Voleybol oynarken sporcuların yaptıkları bazı teknikler ve hareketler vardır.

Servis: Voleybolda her oyun servis atışıyla başlar. Voleybolda topun tam kontrolün sağlandığı zaman servis atıldığı zamandır. Sporcu hem alttan hem de üstten servis atmayı tercih edebilir. Serviste top ne kadar hızlı ve sert karşı sahaya giderse avantajlı olur ve rakip takımın servisi karşılaması daha zor olacaktık. Topun sert ve hızlı gitmesinin yanında serviste topa spin de vermek önemlidir.

Topa temas etmeden önce ayaklarımızın servis çizgisinin gerisinde olduğuna emin olmanız gerekmektedir. Resmi kurallara göre hakem düdüğü çaldıktan sonra sporculara topu oyuna sokmaları için 8 saniye süre verilir ancak bazı liglerde bu süre 5 saniyedir.

Parmak Pas: Parmak pas, yüksekten gelen topu takım arkadaşınıza topu aktarmak için kullanılan bir pas çeşididir. El parmakları afifçe açık, iki elimiz ile işaret ve başparmaklar açık bir üçgen oluşturacak şekildedir

Pas yapılırken bilek geriye alınır, vuruş sonrası kol ve parmaklar ileri doğru hareket ettirilir. Bacaklarda yaylanma hareketi ile ileri doğru yaylandırılır. Ellerin topla temas noktası alın bölgesi üstüdür.

Parmak pasta ayaklar için iki pozisyon vardır. Biri ayaklardan birinin ileride olması, diğeri ise ayakların yan yana olması. Birinci ayak pozisyonu kısa yürüyüş adımına benzer. Ayaklar omuz genişliğinde açık ve arkadaki ayağın topuğu kalkıktır.

Diğer pozisyon ise ayaklar yan yana, bacaklar dizlerden hafif bükülü, ayaklar omuz genişliğinde açık ve yere düzgün bir şekilde durulur. Ayak uçları topun geldiği yöne doğru bakacak şekildedir.

Manşet: voleybolda temel paslardan olan manşet pasta, iki kolun iç tarafları yan yana gelecek şekilde durur. Manşet alacak sporcu önceden pozisyonunu almalıdır.

 Manşette ayaklar yan yana ve yere düzgün bir şekilde basılmalı, vücut ağırlığı ayak parmaklarına verilir, dizlerin ise içe doğru bakması ve kalçanın geriye doğru çıkması gerekir

Eller birleştirilmeli, iki başparmağın altında iyice kenetlenmelidir. İyi bir manşet pozisyonuna sahip olabilmesi için ellerin iyice kenetlenmesi gerekir.

Sporcu kollarının bükülmemesi için dirseklerini sıkıca kenetler. Kollarını dışa doğru açar ve kolun düz kısmını topa doğru döndürür. Sporcu mümkün olduğunda iki kolunu düz kısmıyla topa vurmalı aksi durumda topu istediği bölgeye atmakta zorlanır.

Blok: Rakibin hücumunu etkisiz hale getirmek, rakibe hücum şansı tanımamak veya topu kendi takımımıza kazandırmak için 2-3-4 no’lu bölge sporcularının file üzerinde yaptıkları eylemdir.

Rakip takımdan gelen topun file üzerinde karşılayıp tekrar topu rakip takımın sahasına gönderme girişimidir.

Blok yapacak sporcu veya sporcuların ayakları omuz genişliğinde açık, omuzlar fileye paralel , vücudu fileden 40-45 cm uzaklıkta ve kollar dirsekten bükülü olmalı. Parmaklar açık ve vücuduna yakın, gözler ise smaç yapacak sporcuda olmalı.

Voleybol da sıçrama dizlerden yapılır, sıçrama esnasında kollar gergin parmaklar açık ve iki başparmak bir birine yakın olmalı.

Smaç: Voleybolda sanı almaya yönelik yapılan bitirici vuruştur. Sporcunun tek el ile sert bir şekilde file üzerinden topa vurmasıdır. Bunu yaparken sıçrama yapar ve bacaklarını kalçalarına doğru çekerek güç kazanır. smaç vuracak sporcu çizgisinin arkasından topa vurmalı.

Pozisyon alma: Sporcu topa vurmadan önce bir veya iki adım alır sporcu ne kadar doğru pozisyonda ise topa vuruşu da o kadar sert ve düzgün olacaktır.

Sıçrama: smaç vuracak sporcu sıçramadan önce son adımını büyük alması sporcunun daha yükseğe sıçramasına yardımcı olacaktır. Sporcu eğer sağ kolunu kullanıyorsa sağ ayağının yanına sol ayağını getirerek sıçramasını tamamlar.

Havada açılma: Smaçta adımlama hareketini sağ kolu geriye alıp en yukarıya doğru çıkarak yapılmalıdır. Sporcu sıçradıktan sonra en yüksek noktada vuruşunu tamamlamalıdır.

Topa vuruş: Smaçör, smaç vurmak için el bileğini kıvırır ve elini aşağı doğru getirerek vuruşunu tamamlar.

Düşüş:  Oyuncunun düştüğünde dengesi ne kadar düzgün ise hava o kadar iyi pozisyon aldığını gösterir bu nedenle düşüş smaç vuruşu işin önemli etkenlerden bir diğeridir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP