X
Hentbolda Top Sürme

Hentbolda Top Sürme

ABONE OL
12 Temmuz 2021 15:46
Hentbolda Top Sürme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HENTBOLDA TOP SÜRME NEDİR, TOP SÜRME ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Hentbolda top sürme nedir, hareket halindeyken hentbol oyun kuralları dahilin de tek el ile topu yere vurarak rakip takımın sahasına taşınmasına top sürme denir.

Top sürmede sporcu eli ile topa yere doğru baskı yaparak iter ve yerden sekerek gelen topu tekrar yere iterek hareket eder.

Topu sürerken topun yüksekliği kalça hizasında ve gövdenin yakınında olmalıdır                            

Top Sürme Kuralları Nelerdir?

  1. Topu sürerken parmaklar açık olmalı ve eller ile top iyi kavranmalıdır.
  2. Topa vurulmaz, yukarıdan aşağıya doğru bilek hareketiyle itilir.
  3. Top sürülürken kalça hizasında ve gövdenin yanında olmalıdır
  4. Top sürme sırasında koşu ritmi ile top sürme bir biri ile uyumlu olmalıdır.

Top Sürme Çeşitleri Nelerdir?

Hentbol oyunu içerisinde yüksek top sürme ile alçak top sürme olarak iki çeşidi vardır

Yüksek Top Sürme:

 Hentbol da yüksek top sürme, topu hızlı bir şekilde rakip takımın sahasına taşımak için kullanılan top sürme çeşididir. Genellikle top çalmadan sonra hızlı hücum fırsatları yakalandığında yüksek driplingler yapılır.

Hızlı ve yüksek driplingler için, gövde dik tutularak topun üst kısmından topu ileri doğru itin

Yüksek top sürme genellikle baskı olmadan yapılan top sürmelerdir. Vücut ve topla uyumlu bir ritim olması gerekir (Sevim 2002)

Alçak Top Sürme:

Hentbol da alçak top sürme, Adından da anlaşılacağı üzere topu zemine en yakın yerde sektirmeye denir. Alçak top sürmede sporcu topu sürerken rakip sporcunun topu almaması için elinin birini uzatabilir.

Dripling yapan rakip sporcuların alanını daraltmak için yapılır.

 Rakip sporcuya yakın mesafede uygulanan top sürme çeşididir. Topu hızlı sürmek ve çabuk yön değiştirmek için vücut merkezi alçaltılır ve dizler bükülür (Sevim 2002)

Çapraz Top Sürme:

Top elinde olan sporcuyu yönlendirmek için kullanılan dripling çapraz top sürmedir. Topu öne doğru iterken tek elle top sürme ile koordinedir.

Bundan sonra hücum sporcusu rakip takımın sporcuları arasına dalmak zorunda kalacaktır. Topu korumak için bir elden diğerine geçirirken  top sürmeyi alçak yapmak gerekir.

Ters Top Sürme:

Hentbol da ters top sürmenin amacı topu rakip sporculardan korumak ve topu çalmasını engellemek için uygulanan bir top sürme çeşididir.

Ters top sürmenin dezavantajı bazı durumlarda topu gözden kaybedebilirsiniz, bu da arkanızda olan rakip sporcunun topu kolayca çalmasına sebep olacaktır

  • Hentbol oyun kurallarına göre top elde iken en fazla 3 adım atılabilir veya en fazla top saniye elde tutulabilir. Bu durumda diğer kullanılma biçimleri olan tip yapma veya top sürme çeşitlerini kullanır

Eğer bir veya iki el ile tutulmuş ise hentbol kurallarına göre top sürme davranışı bitmiştir

  • TİP: top sürmenin bitmesiyle top tutulur. Top tutulduktan sonra 3 adım atılıp bir kez yere vurulup alınmasına tip denir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP