ATLETİZM TARİHİ VE GELİŞİMİ

Atiklik, çeviklik, kuvvet gibi beden yeteneklerini geliştirme esasına dayanan ve koşu, atma, atlama hareketleriyle yapılan, çeşitli dallarda tek başına icra

Atiklik, çeviklik, kuvvet gibi beden yeteneklerini geliştirme esasına dayanan ve koşu, atma, atlama hareketleriyle yapılan, çeşitli dallarda tek başına icra edilen vücut çalışmalarına atletizm denilmektedir. Olimpiyatların esası olan atletizm, ana spor sayılır.

ATLETİZM TARİHİ VE GELİŞİMİ

Başlangıcı; Yunanlılara dayanan başarı, armağan, savaş, kavga anlamlarına gelen Athlos sözcüğünden adını almıştır. Atletizm koşu, atma, atlama olmak üzere üç ana bıranştan oluşuyor. Bu üç branşın çeşitli alt dalları vardır. Ayrıca beş yarıştan oluşan Pentatlon ve on yarıştan oluşan dekatlon yarışlarıda vardır.

Atletizimin geçmişi çok eskilere dayanmaktadır bunu çin, Hindistan, Mezopotamya, Mısır ve Giritte yapılan kazılardan kazılarda kanıtlanmıştır.

Atletizm yarışma olarak Milattan önce 1453 yılına Yunanıstan’da tanrıça Athena adına düzenlenen Pan Athenian oyunları olarak düzenlendiği çıkarılan tarihi eserlerden bilinmektedir.Eski Yunan’da  yarışma olarak düzenlenen Zeus adına Olimpia yarışmaları en önemlisidir.

Bu yarışmalarda hız koşusu olan Dromos, uzun mesafe koşuları Dolioshos, silahlarla yapılan Hoplites, meşalelerle koşulan Lampadedromia, uzun atlama Helma, disk atma Discabolia, cirit atma Acontismos ve Penthatlon denilen beşli yarışmalar atletizimin temelini oluşturmuştur.

Yapılan araştırmalara göre Mayaların da atletizm yarışmalarıylada uğraştıkları görülmüştürHrıstiyanlığın yayılmasından sonra atletizm, putpereslik olarak görülüş ve yasaklanmıştır. Yasaklandıktan sonra ilk olarak atletizm yarışmaları İngiltere adalarında koşuldu.

XII. Yüzyılın başında İngiltere Kıralının I. James 1617 yılında pazar ve tatil günlerinde spor yapma yasağını kaldırınca atletizim büyük rağbet gördü. XIX. Yüzyılda da sporcuların bir birini geçmelerine ve derecenlemenin yanında zaman ölçüsüne de önem verilmiştir.

Amerika’da 1861 yılında Mincing  Lane  Athletic kulübü kuruldu. 1877 yılında İngiltere ile İrlanda arasında atletizm yarışmaları yapıldı. 1913 yılında Uluslararası Atletizm Birliği kuruldu ve kurulduktan sonra kuralların ve organizasyonların yapılması görevi bu birliğe verildi

Türkiyede atletizimin gelişi 19. Yüzyılın sonlarına doğru Galatasaray lisesine gelen fıransız beden eğitimi öğretmeni Mösyö Curel’in derslerinde atletizm çalışmalarını başlattı.

İlk yarışmalar yine beden eğitimi öğretmeninin çalışması sayesinde Kağıthane de yapıldı.5 Eylül 1924 yılında Eskişhir de Tütkiye Atletizm Şampiyonasının birincisi Düzenlenmiştir.Türkiye ,1940 yılında Balkan Şampiyonluğunu kazandı.

1948 yılında Ruhi SARIALP, Londra Olimpiyatların da üç adım atlamada bronz madalya kazanarak Türkiye’ye uluslararası düzeyde ilk başarısını elde etmiştir. Türk atletizm ekibi Doğu Akdeniz Şampiyonluğunu iki yıl arka arkaya kazandığı gibi Londra olimpiyat oyunlarında üçüncülük kupasını kazandı.

1950 ve 1960 yılları arasında atletizm Türkiyede bir durgunluğa geçti.1923 yılında Türkiye Atletizm Federasyonu Kuruldu ve Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu (IAAF)  bağlı olarak iş ve işlemleri yürütmektedir. Başlangıçta belli illerde olan atletizm pisti günümüzde hemen her ilimizde vardır.

Türkiye de pilastik- kauçuk karışımından oluşan tartar bist İzmir Atatürk Stadında olmuştur. 2016  yılında krosta birincilik elde edilmiştir günümüzde bir çok branşta gerek olimpiyatlarda gerekse dünya atletizm yarışmalarında bir çok madalya kazanan sporcularımız oldu. Bunları en önemlileri Ramil Guliyev

Dünya Şampiyonası

Altın 2017 Londra 200 m

Avrupa Şampiyonası

Altın 2018 Berlin 200 m
Gümüş 2016 Amsterdam 200 m
Gümüş 2018 Berlin 4×100 m

Akdeniz Oyunları

Altın 2018 Tarragona 200 m
Gümüş 2013 Mersin 100 m
Gümüş 2013 Mersin 200 m
Gümüş 2018 Tarragona 4×100 m

 100 ve 200 metrede yarışmaktadır. Yasmeno Copello Escopar 400 m engellide 2017 de dünya şampiyonasında 2018 yılında düzenlenen Avrupa Şampiyonasında 2. Lik elde ederek gümüş madalyanın sahibi olmuştur

Yorum
0

Paylaş

WhatsApp Facebook Telegram X Platformu