BASKETBOLDA PAS ÇEŞİTLERİ
PAS NEDİR?: Topu takım arkadaşına atmak, ulaştırmak için sporcunun yaptığı bir eylemlere pas denir
BASKETBOLDA PASIN İLKELERİ
- Pas atarken topun elden çıkmasıyla birlikte en son elin parmak uçlarıyla temas edilmeli
- Sporcu pası atarken duruşuna dikkat etmeli.
- Pas atıldığı esnada kollar gergin ve bilekler bükülmemelidir.
- Sporcu pası atarken vücut ve kollar topu takip etmeli
- Sporcu pası atarken öne doğru küçük bir adım almalı
PAS ATARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Rakip sporcuların durumlarına ve yerlerine dikkat edilmeli
- Pası atarken pas verileceği rakip sporculara dikkat edilmemeli
- Rakip sporcuların pozisyonlarına göre pas vermeli (yerden, baş üştü, çengel pas vb.)
PAS ÇEŞİTLERİ
Göğüs pas (chest pass): Genel olarak kısa pas atmak için kullanılan göğüs pasında; top kalçanın hemen üstünde göğüs hizasında ayaklar birbirine paralel veya bir ayak önde, vücut ağırlığı her iki ağırlığa verilir, kollar dirseklerden bükülü, dirsekler sporcunun vücuduna yakın bir seviyede, top kolların öne doğru hızlıca uzatılması ve bileklerin hareketi ile elden çıkar, top elden çıktığında avuçlar yan aşağı dönük pozisyonda olur.
Yerden pas (bauns pass): genel olarak potaya doğru topsuz hareket eden sporculara atılmak için kullanılan yerden pas topu alacak kişinin göğsüne hizasına doğru top gelmelidir. Top yere bir kez sektikten sonra ikinci sekme olmadan sporcu topu almalı, atış yapılırken kollarımız yeri gözterecek şekilde olmalı, pası attıktan sonra eller yanı göstermeli ve dirsekler dik olmalıdır.
Baş üstü pas (overheat pass): topu baş üstnde yanlardan tutulur ve parmak uçları yeri gösterecek şekilde, top futboldaki taç atışı gibi baş arkasında değil alın üstünde tutulmalı ve dirsekler bükülü olmalı, attığımız pas takım arkadaşının başının üstüne değil göğüs hizasına doğru yapılmalı,, atış sonrası baş parmaklar aşağı, avuç içleri dışa gelecek şekilde,
Sporcu gerektiğinde öne doğru bir adım alabilir, bası atan sporcu topu bombeyli ( çok yüksekten değil) sert gitmeli ve hafif öne doğru eğilir.
Tek el ile pas: tek el ile pas karşı takımın savunması sırasında pas açısını kaybeden sporcunun topu takım arkadaşına topu yerden sektirerek ve ya takım arkadaşının direk göğsüne doğruda atabilir. Tek el ile pas atarken kendi savunmamıza uzak olan el ile yapılmalı, pası attığımız esnada öne doğru adım alırsak topun takım arkadaşımıza aktarmamız daha kolay olacaktır
- Çapraz adım pas: pası yaparken kendi savunmamız ve topun arasına çapraz adımımızı koyarak yaptığımız pastır.
- Yan adım pas: hızlı ve etkili bir pas vermemizi sağlayan yan adım pas esnasında topu tuttuğumuz el ile aynı adımı basmamız ile yaptığımız pas çeşididir.
Beyzball pas: tel el ile hızlı hücumlarda kullanılan pes çeşididir. Pası yaparken kalçanın da dönmesi gerekir. Genellikle topu hızlı bir şekilde rakip sahaya geçirmek ve koşan takım arkadaşımıza topu hızlı bir şekilde ulaştırmak için yapılır. Atış sonrasında atış kolu topun gittiği yönü göstermeli ve kol topu takip etmeli
Dribble pas: koşarken veya hareketliyken topu arkadaşımıza aktarmak için yapılan pastır. Top direk takım arkadaşımızın göğsüne gelecek şekilde veya yerden pas olacak biçimde de yapılabilir.
ARKADAN PAS: Rakip sporcuların savunması esnasında topu takım arkadaşımıza aktarmamız zorlaşacaktır ve öne doğru pas yapmamız engellenmiş durumdayken pası takım arkadaşımıza atmamız için bel arkasından yaptığımız pas çeşididir. Güçlü bir pas çeşidi değildir.
ALTTAN PAS: pivot oyuncularının genelde kullandıkları yerden pas kısa ve çapraz dalışlar için yapılan pas çeşididir. Sırt rakibe dönük, eller ve parmaklar açık topu yandan kavranılır, dirsekler hafif bükülü, kollar hafif salınarak yapılan pastır.
ÇENGEL PAS: Top gövdenin önünde tutulur, kolun yan taraftan omuz ve baş üstüne alınarak el topu terke ederken bilek hareketi ile topa yön verilerek yapılan pastır.
NOT:Telefon uygulama linki: