X
Jimnastikte Asimetrik Paralel

Jimnastikte Asimetrik Paralel

ABONE OL
13 Ocak 2021 15:47
Jimnastikte Asimetrik Paralel
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Asimetrik paralel ( düzensiz çubuklar)

Asimetrik paralel ( düzensiz çubuklar ve ya düzensiz paralel çubuklar) yalnızca kadınlar tarafından gerçekleştirilen artistik jimnastik çeşididir. Çubuklar birbirine paraleldir ve kısa olanının yüksekliği 1.4 m ile 1.8 m arasında uzun olan paralel ise 2.1 ile 2.5 m arasında değişen yüksekliklere ayarlanabilir. Uluslararası yarışmalarda elit jimnastikteki düzensiz çubukların ölçümleri standarttır.

Bu çubuklar ahşap kaplamalı çelik çerçeve ve fiberglastan yapılmıştır. Jimnastikçiler kendisinin veya antrenörünün hazırladığı serideki hareketleri yaparlar

Asimetrik paralelde en sık yapılan hareketler serbest bırakma, fazladan salınımlar ek ekipmanlar olmadan yapılır. En çok tanınan beceri türleri; serbest bırakma, piruetler ve dairelerdir. Serbest bırakma , jimnastikçinin barı bırakıp tekrar kavraması veya yüksek çubukta düşük çubuğa düşük çubuktan yüksek çubuğa veya aynı çubukta tek bir serbest bırakma hareketi yapabilir.

 Seride en zor ve puanlamanın çok olduğu hareketler paraleli bırakma ve iniş hareketleridir. Asimetrik paralel de serbest bırakma düşükten yükseğe, yüksekten kısaya veya aynı paraleli bırakım tutma.

Sporcu yüksek bir puan almak istiyorsa paraleli bırakma esnasında pirouettingler (dönüşler) yapmalıdır. Aynı zamanda jimnastikçi paralel üzerinde amuda kalkmalıdır. Dönüşler esnasında sporcu farklı el pozisyonlarını kullanabilir.

 Bir seride jimnastikçinin yapması gereken hareketler; binme, temel beceriler, yükselmeler, geçişler, stalderler, serbest bırakma hareketleri ile inişlerdir. Jimnastikçiler bir paralelden diğerine geçişler sağlar. Sporcu paraleli bırakır tekrar kavrar, saltolar atar ve dairesel salınımlar ile yön değiştirir.

Piruette: jimnastikçi amuda kalkarken elini açar. Dönüş esnasında çeşitli el pozisyonlarını kullanır.

Devler ve serbest kalça çemberi gibi çemberler; jimnastikçi ya çubuk üzerinde ya amuda kalkmıştır yada kalçaları çubuğa yakın şekilde çubuğu çevreler

Bir seride sporcu: sporcu aşağıdaki üç aşamayı gerçekleştirir.

  1. Dağ (binmek): sporcu seriyi başlatma için basit bir şekilde yüksek ve alçak çubuğa atlar. Jimnastikçi alçak çubuğun üzerinden atlamak veya hatta çubuğu yakalamak için ters çevirme gibi ilginç bir dağ uygular.
  2. Rutin(seri): Bir rutin (seri) 15- 20 beceriden oluşur ve bir hareketten diğerine akmalı ve her iki çubuğu da kullanmalıdır. Beceriler arasında duraklama olmamalı veya fazladan bir salınım yapılmamalıdır. Çocuklarda zaman sınırlaması yoktur ancak seriler 30-45 saniye sürer.

 İki veya daha fazla beceriyi bir araya getirmek jimnastikçiye ekstradan zorluk derecesi yüksek puan kazandırır.  Sporcu baştan sona kadar formunu korumalı, hakemler amuda kalkma pozisyonlarında düz bacaklar sivri parmaklar ve uzatılmış bir vücut pozisyonuna puan verir.

  • Sökme (bırakma): Jimnastikçi seriyi bitirmek için bir veya daha fazla çevirme veya bükme hareketi gerçekleştirir ve aşağıdaki mindere inmektir. Hakemler iniş sırasındaki yüksekliği ve mesafeyi değerlendirir. Her jimnastikçinin amacı iyi bir bitirişi gerçekleştirmektir. Çubuğu bırakıp tekrar kavramak beceri ve cesaret isteyen bir harekettir. Bu aşamada iyi bir form; dikey pozisyonda düz bir gövde  iyi bir iniş sporcunun performansı için çok önemlidir

Ne görmek isteriz:

  • Çubuktan çubuğa heyecan verici ve etkileyici geçişler
  • Yüksek serbest bırakma / uçuş  ve arka arkaya bırakma
  • Birden fazla bükme, çevirme ve sökme

Düzensiz barların ölçümleri

  • Alçak barın yüksekliği 1.66 m
  • Yüksek barın yüksekliği 2.46 m
  • Dikmeler arası uzaklık 1.80 m

BEYENDİYSENİZ YORUM YAPIN

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP