X
Jimnastikte Kulplu Beygir Nedir?

Jimnastikte Kulplu Beygir Nedir?

ABONE OL
13 Ocak 2021 15:25
Jimnastikte Kulplu Beygir Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kulplu beygir nedir?

Kulplu Beygir:  Kulplu beygir etkinliği modern olimpiyatlarda erkek yarışmalarda kullanılan bir jimnastik aletidir. Sporcu pompaları atın üzerinde tutarak elleriyle kendini destekler  ve tek veya çift daireleri ile bacaklarıyla çapraz makas hareketlerini durmaksızın yapar. Aynı zamanda sporcu kulplu beygirin ön tarafına, ortasına ve arka tarafa dönüşler ile ellerin kavrayışındaki değişiklikler ile birleştirir.

Hareketleri kulplu beygirin hem sağına hem de solunda yapması gerekir sporcu hareketleri bacaklar bir arada dairesel ve salınımlar halinde hareketleri ile birleştirerek yapar. Sporcu bu kombinasyonları yumuşak bir şekilde ve uzatılmış bir vücut çizgisi, düz bacakları korurken kulplu beygirin üzerinde gezinerek gerçekleştirir. Mümkün olduğunca kulplu beygirin tüm kısımlarını kullanmalıdır.

Kulplu beygirin boyutları

  • Üst yüzeyden zemine kadar 115 cm
  • Üst uzunluk 160 cm
  • Alt uzunluk 155 cm
  • Üst genişlik 35 cm
  • Alt genişlik 30 cm
  • Pompaların yüksekliği 12 cm
  • Pompaların arasındaki mesafe 40cm ile 45 cm

Kulplu beygir artistik jimnastikte erkeklerde kullanılan ve sporcunun serisini gerçekleştirmek için kullandığı bir jimnastik aletidir. Geçmişte kullanılan deri kaplamalı ahşap gövdeli ve metal çerçeveden oluşan kulplu beygir günümüzde sporcuların daha rahat edebileceği deri ve süngerden kaplanmış ve plastik kulplu metal bir gövdeden oluşmaktadır.

Kulplu beygirde seriler hem tek bacak hem de çift bacak becerilerinden oluşmaktadır. Tek bacak hareketleri genellikle makas şeklindedir. Sporcu çift bacağı ile becerisini sergileyecekse kulplu beygirin tüm bölümlerini kullanarak çeşitli becerilerini etkili bir şekilde gerçekleştirmek için tercihlerine bağlı olarak her iki ayağını saat yönüne ve saat yönünün tersine hareket ettirir.

 Sporcular beceri hareketlerini zorlaştırmak ve yüksek puan almak için, bacaklarını ve iki ellerini kulpun üzerine koyarak değişik beceriler sergilemek için farklı varyasyonlar ve daire çizme becerilerini kullanırlar.

Genellikle seriler, jimnastikçiler kulplu beygirin üzerinden geçerek ya da vücudunu sallayarak ve ya güvenli bir şekilde mindere inmek için amudu geçerek iniş yaptığında seri biter.

Genellikle hareketler, jimnastikçiler atın üzerinden geçerek ya da vücudunu sallayarak ya da güvenli bir şekilde mindere inmek için amuda geçerek iniş yaptıklarında sona erer. Puan Kodu, bu spor için resmi olarak belirlenen jimnastikçiler tarafından gerçekleştirilen kulplu beygir egzersiz serilerini hesaplar.

Olimpiyatlarda sporcular

  • Tek bacak salıncağı ve makas
  • İşmili ve amutları olan ve ya olmayan daireler ve hareketler
  • Yan ve çapraz destek hareketleri
  • İnişler gibi becerileri sergilerler

           Puanlama: Hakemler diğer jimnastik branşlarında olduğu gibi kulplu beygi serisi boyunca sporcunun ayaklarının sivriliğine ve bacaklarını düz tutmalarına, makas ve tek bacaklı hareketleri ve yetenekleri hariç bacaklarını bir arada tutmalarına, kulplu beygirin tüm bölümlerini kullanıp kullanmadıklarına bakarak puan verirler.

NOT: Telefon uygulama linki: bit.ly/2ZQHkY tıklayarak üye olabilirsiniz

MAKALEYİ FAYDALI BULDUYSANIZ YORUM BIRAKIN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP