X
Beden Eğitimi Dersinin Faydaları Nelerdir?

Beden Eğitimi Dersinin Faydaları Nelerdir?

ABONE OL
7 Temmuz 2021 13:07
Beden Eğitimi Dersinin Faydaları Nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beden Eğitimi Dersinin Önemi

Beden Eğitimi nedir: beden Eğitim dersi adından da anlaşılacağı gibi, öğrencileri fiziksel uygunluk alanında eğitmeyi (geliştirmeyi) amaçlayan bir derstir. Beden eğitimi dersi öğrencilerin öğrenmeye fiziksek olarak katılmalarını sağlayan etkinlikler bütünüdür.

Okullarda beden eğitimi eğitimi için diğer dersler kadar önemli bir yere sahiptir. Hatta bazı derslerden daha önemlidir.

 Bazı dersler öğrencileri sadece zihinsel olarak gelişmelerini sağlarken beden eğitimi dersi ise öğrencinin, zihinsel (bilişsel), sosyal, ruhsal (psikolojik) ve psikomotor olarak gelişmelerini sağlar.

Beden Eğitiminin Fiziksel Faydaları

Beden Eğitiminin beklide en belirgin faydası çocuğu fiziksel yönden geliştirmesidir. Çağdaş toplumlarda obezite, zayıf kas tonusu, enerji eksikliği ve hareketsiz yaşam tarzı görülmektedir.

Beden eğitimi dersi öğrencilere bireysel sporlar, takım sporları, egzersizler ve performansı artırmak için kasları germenin yanında birden fazla fiziksel aktiviteyi nasıl yapacağını öğretir.

Beden eğitimi toplumları ve kendilerini rahatsız edecek olan fiziksel zorlukların üstesinden nasıl geleceklerini öğretir. Fiziksel aktivite yolu ile öğrencilerin diğer ortamlarda daha yüksek bir enerji seviyesinde performans göstermelerini sağlar.

 Aynı zamanda öğrencilerin yaşamlarının zorluklarında baş etmelerini sağlamak için güç ve dayanıklılık kazandırır. Öğrencilerin kondisyonlarının gelişmesinin yanında daha sağlıklı ve üretken olmalarını, hayatları boyunca sürdürebilecekleri beceriler kazanırlar

Beden Eğitimi Dersinin Psikolojik Faydaları

Beden Eğitimi dersine katılan öğrencilerin vücutlarında özsaygıyı artıran fiziksel değişiklikleri göreceklerdir. Diğer çocuklar değişen bu fiziksel özellikleri fark ederek ve bu değişiklikten bahsettiği taktirde öğrencide olumlu bir zihinsel farkındalık görülür.

Beden Eğitimi genellikle öğrencinin yoğun faaliyetlerde bulunmasını, sınıfta veya diğer yaşantısında öğrencinin kendisine olan özgüveninin artmasının yanında etkinliklere katılma konusunda çaba harcamasını sağlar.

Öğrenci zorluklarla yüzleştikçe ve bu zorlukların üstesinden geldikçe kendisinde oluşan öz güven diğer zorlukları da baş etmesine de yardımcı olacaktır.

Temelde beden eğitimi, bir öğrencinin başarısızlık korkusu olmadan deneyebileceği fiziksel deneyimlerde donanımlı olmasına yardımcı olacaktır.

Beden Eğitim aynı zamanda öğrencinin karşılaşabileceği zorluklarda psikolojik olarak elinden gelenin en iyisini yapmasın da sorun olmadığını ve en iyisini yapmasına yardımcı olur.

Beden Eğitiminin Sosyal Faydaları

Beden eğitimi dersine katılan öğrenciler sosyal etkileşimin önemini erken kavrarlar. Öğrenciler başarılı olmak için birbiriyle (yaşıtlarıyla) olumlu etkileşimde bulunmalıdırlar.

Öğrencilerin bir biriyle etkileşimde bulunmaları takım sporları için de olumlu bir etki bırakacaktır. Başarılı olmak için başkalarıyla işbirliği yapmayı ve geçinmeyi öğrenmelidirler.

Ayrıca beden eğitim dersi takım olmayı, birlikte çalışmayı ve sportmenlik kavramını öğretir. Beden eğitimi rekabetciliği ve birlikte çalışarak çocuğun ve ekibinin başarılı olma arzusunu öğretir. Öğrencilerin başkalarına bağlı olmalarını ve fiziksel aktivite yoluyla ‘’ takım içinde ağırlıklarını taşımayı’’ öğrenirler

Beden eğitim dersi kazanmanın yanında bazen kaybetmenin de olduğunu doğru yolunu öğreterek sosyal olarak da yardımcı olur. takım çalışması ile öğrenciler başkalarıyla birlikte ortak bir hedefe odaklanır ve bu ortak hedefe birlikte gayret ederek çalışmayı öğretir.

Öğrenciler takım çalışması ile birlikte çalışmanın önemini, kendisinin ve takım arkadaşının güçlü ve zayıf yönlerini öğrenmenin ve takım konsepti parametreleri dahilin de nasıl çalışacağını öğretir.

Bu önemli faydalar ile öğrenciler yaşamları boyunca hem bireysel hem de grup içinde başarıya ulaşmak için başkalarıyla birlikte çalışmasına yardımcı olur.

Sosyal etkileşimler  davranış sorunları ile mücadele eden bir öğrenci için bu sorunlar ile baş etmesini öğreterek çıkış noktası yakalayabilir. Öğrenci ortak bir hedefe ulaşmak için başkalarıyla nasıl geçineceğini beden eğitimi yolu ile öğrenirler.

Fiziksel aktivite yoluyla öğrenci sıkıntı olarak gördükleri şeylerle başa çıkmak için alternatif yollar bulur. Saldırgan davranış eylemlerinde bulunan öğrenci beden eğitimi yoluyla bu saldırgan eylemlerini okul dışında da nasıl azaltacağını öğrenir.

Davranış problemlerinin üstesinden gelmeyi öğrenen öğrenci sosyal olarak kabul görülür. Beden eğitimi öncelikle öğrenciye fiziksel ihtiyaçlar için yardımcı olur.

Beden Eğitimi Dersinin Psikomotor Gelişim Üzerindeki Faydaları

  1. Kalp-Dolaşım sisteminin dayanıklılığı: Beden Eğitim Dersi ile öğrencinin kassal dayanıklılığının yanında kalbin, akciğer dolaşım sisteminin uzun süre devam eden orta ve yüksek şiddetteki etkinlikleri verimli bir şekilde yapabilme yeteneğini geliştirir.
  2. Kas Kuvveti: Fiziksel olarak kuvvet kütlenin ve hızın ürünüdür. Biyolojik olarak kuvvet ise kas hareketleri ile dirençlere karşı koyma ve onlar ile baş edebilme yeteneğidir.
  3. Kas dayanıklılığı: Beden Eğitimi ile yorgunluğa rağmen etkinliklere devam edebilme yeteneği gelişir.
  4. Esneklik: Vücudunun değişik eklemlerinde tüm hareket becerilerinde hareket etme yeteneği gelişir.
  5. Vücut kompozisyonu:  Vücuttaki yağ kütlesi yağsız vücut kütlesi arasında bir denge oluşmasına yardımcı olur.
  6. Koordinasyon: beden eğitimi kompleks hareketlerin gerçekleştirilmesinde kasların uyumlu bir şekilde çalışmasını (hareket etmesi)  sağlar
  7. Denge: Beden Eğitimi Statik ve dinamik hareketler sırasında vücudun istenen pozisyonu sağlayabilme yeteneği sağlar.
  8. Sürat: aynı hareketleri başarılı ve hızlı bir şekilde yapabilme aynı zamanda kısa bir mesafeyi mümkün olduğu kısa sürede tamamlayabilme yeteneği.
  9. Çabukluk: bir noktadan başka bir noktaya hareket ederken vücudu mümkün olduğunca hızlı, akıcı, kolay ve kontrollü bir şekilde değiştirebilme yeteneğidir.
  10. Güç: Kısa zaman içinde maksimum efor harcama yeteneğidir.

Beden Eğitiminin Zihinsel Gelişimine Faydaları


Eğitimin yelpazesinin tüm alanlarınca paylaşıldığı gibi beden eğitimi de bilginin birikimi ve iç görü ile anlaşılmasını sağlar. Bilginin edinilmesi, anlaşılması ve iç görü kazanma zihinsel gücün malzemesini oluşturur.
Beden eğitimi aracılığıyla birey, sağlık ilkeleri ve hareketin yaşamdaki önemini kavrar.

Aktif olmak beynimizde bizi iyi hissetmemizi sağlayan kimyasalları serbest bırakır.

Özgüvenimizi artırır ve konsantre  olmamıza, iyi uyumamıza, ve kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olur.

Aynı zamanda beden eğitimi öabuk düşünebilme düşündüğünü eyleme geçirebilme yeteneğini geliştirir.

Beden eğitimi öğrenciye

  • daha az gerginlik, stres ve zihinsel yorgunluğu azaltır
  • doğal bir enerji artışı sağlar
  • başarı hissi artışına fayda sağlar
  • odaklanma ve motivasyonu artırır.
  • Kızgınlık ve sinirliliği azaltır.
  • Yaptığı işten zevk almayı öğretir

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP