X
HENTBOL OYUN KURALLARI (1)

HENTBOL OYUN KURALLARI (1)

ABONE OL
21 Haziran 2021 14:53
HENTBOL OYUN KURALLARI (1)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HENTBOL OYUN KURALLARI

Özet:

Hentbol oyunu, 7 sporcudan oluşan iki takım (6 saha sporcusu birde kaleci) sahada yer alır ve sporcular hentbol topunu rakip takımın kalesine gol atmaya çalışarak sayı alır.

Top sporcudayken sporcunun yapması gerekenler

  • Bir sporcu topu aldıktan sonra takım arkadaşlarına pas verebilir, topu elinde tutabilir veya şut çekebilir
  • Kaleci dışında hiçbir sporcu ayağı ile topa ayağıyla dokunamaz ( kaleci kale alanı içinde ayağı ile topa dokunabilir.
  • Bir sporcu topa sahip ise top sürebilir veya top sürmeden bir seferde 3 saniyeye kadar üç adım atabilir
  • Savunma yapan kaleci dışında hiçbir sporcu kale sahası alanına dokunamaz. Yalnız kale sahasındaki şut veya pas, sporcu kale sahası zeminine değmeden tamamlarsa geçerli sayılır.
  • Kaleciler kale alanı dışına çıkabilir ama top ellerindeyken kale alanı sınırını geçmelerine izin verilmez.
  • Kaleci kale sahası sınırları içindeyken top kaleciye geri verilemez.

Hücum yapan sporcular kale alanına atladığın da br gol fırsatı yakalayabilir. Hücum eden bir sporcu kale alanı içinde pası yakalayıp zemine dokunmadan bir topu kaleye atıp gol yapabilir.

HENTBOL SAHASI

Hentbol sahası, 40 metre uzunluğunda ve 20 m genişliğinde dikdörtgen bir sahadır. Kısa kenarların tam ortasında 2 m yüksekliğinde ve 3 metre uzunluğunda kale bulunur. Kalenin 6 m uzaklıkta ve 5 cm genişliğinde çizilmiş yarım dairelik bir alanla çevrilmiştir.

Kaleden 9 m uzaklıkta kesikli dairesel bir çizgi çizilmiş serbest atış alanı vardır. Hentbol kalesi zemine veya arka duvara sabitlenmiştir. Topun atıldıktan sonra geri dönmemesi için kalenin arka kısmına file yerleştirilmiştir.

Kaleler, bölge olarak da adlandırılan çizgiler ile çevrilidir. Bu alan her bir kale direğinin uzak köşelerinde 6 m yarıçaplı iki çeyrek daire ve kale çizgisine paralel bir bağlantı çizgisi ile sınırlandırılmıştır. Kale çizgisi içinde sadece savunma yapan kaleciye izin verilir.

Ancak saha sporcuları sıçramaya kaleci alanın dışında başladığı ve yere inmeden önce topu arkadaşına pas verebilir veya kaleye topu atabilir veya topa temas edebilir.

Bir sporcu avantaj elde etmek için kale alanını geçerse topu rakip takıma verir. Benzer bir şekilde, savunma yapan sporcu da avantaj elde etmek için kale atışı alanı içinde topa temas ederse cezalandırılır.

Bekleme Alanı

Sporcu bekleme alanı; Sahanın uzun kenarının dışında orta çizginin her iki yanında her takım için yedek sporcu alanı bulunur. Takım görevlileri, yedek sporcu ve cezalı sporcular bu alanda bekletilir.

Bir takımın bekleme alanı takımın bulunduğu taraftadır. Devre arasında bekleme alanı değiştirilir.

Bu alan orta çizgiden başlayarak takımın kendi alanına uzanan 4.5 m uzunluğundadır.

HENTBOL OYUN SÜRESİ

Standart bir hentbol maçı 10- 15 dk lık devre arası ile 30 dk lık iki yarıdan oynanır. Devre arasından sonra takımlar yarı sahalarını ve bekleme alanlarını değiştirirler. Bazı ülke federasyonları yaş gruplarına göre devre aralarında farklılık gösterebilirler.

Belli maçlarda normal sürede takımlar berabere kalırlarsa her biri birer dk ara ile iki düz en fazla5 dk lık uzatma vardır.uzatmalarda da beraberlik devam ederse kazanan takımı belirlemek için penaltılara geçilir.

Hentbol da Hakem

Bir hentbol maçını iki hakem yönetir.  Bazı ulusların federasyonları kısa süreli hastalık durumlarında yalnızca tek hakem kullanabilmektedir.

Hakemler kendi aralarında bir pozisyon için anlaşamazlar ise , kısa bir moladan sonra karar verebilirler. Hakemler kararlarını verirken olgu ve olayları gözlemleyerek karar verirler.

Hakemlerin kararları kesindir ama verdikleri kararlar kurallara uygun olmadığı taktir de temyiz edebilirler. Hakemler kıyafet seçimini takımlardan farklı renkte seçmelidir.

Hakemle kendilerini takım sporcuları Arassında kalacak şekilde konumlandırırlar. Her bir hakem yan çizgileri görebilmesi için çapraz olarak hizalanırlar. Durdukları yere göre bir hakeme saha hakemi diğerine kale hakemi denir.

Fiziksel olarak her 10 dk da bir pozisyon değiştirirler ‘’ uzun değişim ’’ her beş dk bir taraf değiştirirler ‘’ kısa değişim ’’denir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP