X
Sporcu Sakatlanmalarının Nedenleri

Sporcu Sakatlanmalarının Nedenleri

ABONE OL
13 Nisan 2021 10:26
Sporcu Sakatlanmalarının Nedenleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özellikle profesyonel sporcuların en büyük endişelerinin başında sakatlanmak geliyor. Bundan 10 yıl öncesine göre gerek spor sağlığı uygulamalarındaki gelişmeler gerekse sporcuların bilinç seviyelerindeki artışlar, gerekse spor kulüplerinin bu alanda ciddi çalışma ve yatırımlar yapıyor olması sporcu sakatlıklarına yaklaşımı da değiştirdi.

Artık özellikle profesyonel branşlarda sakatlık sonrası hedef sadece iyileşme değil.

  • Daha çabuk iyileşme
  • Daha hızlı sahaya dönüş
  • Yüksek performansla sahaya dönüş
  • Nüks oranını düşürme 

Sportoteam Sporcu ve Omurga Sağlığı Sistemi’nin temel amacı, sporcu sakatlıklarını en hızlı ve en yüksek performansla sahaya dönecek şekilde tedavi etmek, tekrar etme ihtimalini en aza düşürmektir.

Sportoteam, tedavi süreçlerini, gerekli tüm çalışmaları, sporcu, spor hekimi, fizyoterapist, atletik performans uzmanı, beslenme ve diyet uzmanı, algoloji uzmanı ile birlikte multidisipliner olarak planlar ve uygular.

HANGİ FAKTÖRLER SPORCU SAKATLIKLARINA NEDEN OLUR?

Sporcuların sakatlanmasına neden olan faktörleri kişisel ve çevresel olarak iki gruba ayırıyoruz.

Sportoteam Sporcu ve Omurga Sağlığı sistemi, özellikle sporcuların kişisel özelliklerinden kaynaklanan sakatlanma risklerini minimize etmek için kişiye özel fiziksel ve mental performans programları yürütür.

Kişisel Faktörler:

  1. Postür Bozukluklar (Duruş Bozuklukları): Kamburluk, bel çukurluğu, düz tabanlık, taban çökmesi, extremitelerde uzunluk, kısalık.
  2. Enfeksiyon Kaynakları: Sinüzit, grip, diş çürükleri, romatizma, siyatik.
  3. Fiziksel Uygunsuzluk: Motorik özeliklerin yeterince gelişmemesi: Ayrıca yaş, iyi ısınmama, hazır olamama.
  4. Koordinasyon Bozuklukları: Özellikle tekniğin bozuk olması, agonist ve antagonist çalışan kasların kuvvet ve uzunluk bakımından dengesiz olması, farklı özelliklerde bulunması.
  5. Psikolojik Faktörler: Konsantrasyon yetersizliği, ayrıca seyirce, antrenör, idareci, basın, çevre faktörleri riske atılmayı zorlayacağı için sakatlanma riskini arttırır.
  6. Yorgunluk: Çalışmalar sonucunda metabolizma atıklarının yani toksin maddelerinin kaslarda ve kanda toplanarak sporcunun ruhi ve bedeni faaliyetleri acısından verimlilik düzeyinin azalmasına yorgunluk denir. Spor yorgunluğu ise; kasların en son kapasiteye ulaşarak beklenen gücün azalmasıdır. Yorgunluk, kuvvet, sürat ve dayanıklılığın yavaşlamasına, istek ve yeteneklerin sınırlı kalmasına dolayısıyla belirli bölgelerin zorlanarak sonuçta sakatlanmamasına neden olmasıdır. Yorgunluğun sebepleri ise oksijen yetersizliği, atp, pc, glikojen depolarının boşalmasına, kan şekerinin azalması, su ve tuz kaybı, çevre faktörü, yaş, bünye, dengesiz beslenme, uykusuzluk, çeşitli hastalıklar, psikolojik bozukluklar ve antrenmansızlık yorgunluk sebepleridir.

Çevresel Faktörler:

  1. Zemin: Çim, toprak saha, beton, parke vb. sahanın spor yapmaya uygunluğu ve uygunsuzluğu.
  2. Spor malzemesi: Kullanılan her türlü malzeme bu malzemelerin uygunsuz ve eksik olması.
  3. İklim: Buz, yağmur, çamur vs. şartlarsa sportif faaliyetlerde bulunma, top oynama, koşma. Özellikle açık hava sporları için.
  4. Antrenman şekli: Isınma, soğuma amaca uygun olarak yapılmalı. Eksiksiz ve tam olarak uygulanmalıdır.
  5. Kurallar: Genel oyun kuralları. Hakemlerin kötü yönetimi, ihmali, aşırı sertliklere izin vermesi, hakimiyet kurmaması. Sporcuların oyun kurallarını iyi bilmemesi yada uygulayamaması. Hakemin yanlışlara göz yumması, kuralları herkese adaletli uygulayamaması.
  6. Eğitim eksikliği: Sporcu, antrenör, yönetici, sağlık ekibinin yeterince bilgilendirilmemesi ya da bildiklerini uygulayamaması.

SPORCULARI SAKATLANMAYA İTEN ÖNEMLİ SEBEPLER

  • Takım seviyesi.
  • Müsabakanın önemi.
  • Yerini yedek oyuncuya kaptırma korkusu.
  • Pirimin cazipliği.
  • Gizli doping yapması.
  • Yerinin doldurulamaz olduğu inancı.
  • Sakatlığı önemsememesi.
  • Sakatlıktan sonra tedavi yaptırmadan spora devam etmesi.
  • Gösteriş merakı, aile, taraftar, yönetici, seyirciye oynayıp kendini riske etme.
  • İklim şartları.
  • Saha ve zeminin bozuk olması.
  • Malzemenin yetersiz olması.

Fiziksel, mental ve öz disiplinle ilgili bu sebeplerin önemli bir kısmı SPORTOTEAM uzmanlarınca multidisipliner bir yaklaşımla ortadan kaldırılabilir.

Kaynak: https://sportoteam.com.tr/

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP