Sporcularda belirli bir kondisyon düzeyinin gerçekleşebilmesi için uzun süre antrene edilmesi gerekir.Bu hazırlık süresinden sonra güç, kuvvet, dayanıklılık ve esneklik gibi özellikler kazanılır.İyi antrena olmak ve dengeli beslenmek sportif verimin temelini oluşturur.Sporcu %60 karbonhidrat, %15 protein, %25 yağ olacak şekilde beslenmelidir.Bu şekilde beslenen sporcunun enerji harcama kapasitesi artar.
Sezon sonu maçların bitmesi ile spora ara verilmekte ve sporcular sportif aktivite dışı dinlenmeye çalışmaktadır.Bu şekilde yanlış bir dinlenme proğramı sonucu sporcuların vücudunda meydana gelen değişiklik enerji harcama kapasitesinin azalmasıdır.Belirli bir enerji yapım ve yıkımına alışmış olan vücut enerji fazlasını kullanamamaktadır.
Oysa sezon içerisinde uzun sürede kazanılan enerji harcama kapasitesini ve kondisyon düzeyinin korunabilmesi için sporcunun belirli yoğunlukta sportif aktiviteye devam etmesi gerekir.Zira azaltılmış fiziksel aktivite alınan fazla enerjinin depo edilerek ağırlığın artmasına neden olmaktadır. Sezon öncesi hazırlık kamplarında öncelikle sporcularda vücut kitle indeksi ve vücut yağ oranı hesaplanmakta ve buna göre antrenman programı yapılmaktadır.
Vücut yağ oranının artması sporcuda metabolizma hızının yavaşlamasına,hareketsizliğe ve koordinasyon bozukluğuna neden olur.
Elit bir sporcuda vücut ağırlığının %10-12’si yağ olmalıdır.Yapılan antrenmanlarla vücut yağ oranı mümkün olduğunca aşağı çekilmeye çalışılır.Sporcunun kas ve kemik kitlesi arttırıldıkça kondisyon düzeyi artarak vücut yağ oranı düşer.
Sezon öncesi yapılan antrenmanların amacı sportif bağlamda dengeli bir antrenman düzeyi ve dengeli bir beslenme alışkanlığı sağlayarak gerek antrenman gerekse yarışma periyodunda uzun süre sporcuyu formda tutmaktır.
SPOR HABERLERİ
7 gün önceSPOR HABERLERİ
9 gün önceGENEL
04 Ekim 2024SPOR HABERLERİ
04 Ekim 2024EĞİTİM HABERLERİ
04 Ekim 2024EĞİTİM HABERLERİ
04 Ekim 2024SINAV
04 Ekim 2024