X
VOLEYBOLDA PLONJON HAREKETİ NEDİR?

VOLEYBOLDA PLONJON HAREKETİ NEDİR?

ABONE OL
19 Eylül 2021 23:42
VOLEYBOLDA PLONJON HAREKETİ NEDİR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

VOLEYBOLDA PLONJON NEDİR

PLONJON NEDİR? Karşılaması zor olan ve kolay alınamayan topların oyunda kalmasını veya pas yapılmasıni sağlamak amacıyla uygulanan bir hareket çeşididir. Plonjon teknikleri; uçma, düşme, kayma, yuvarlanma veya hamle ( yanlara- öne- geriye ) hareketleriyle yapılır.

Plonjon uygulama şekillerine göre iki bölümde incelenir:

a) Topun Oyunda Kalmasını Sağlamak İçin Yapılan Plonjonlar: Ani ve sert gelen topların çıkarılması amacıyla yapılan savunmaya yönelik plonjonlardır. Bunlar; tek omuz üzerinde ve öne yapılan plonjonlar olmak üzere iki şekilde uygulanır.

– Tek Omuz Üzerinde Yapılan Plonjonlar:


Genellikle oyuncuları aldatmak amacıyla blok arkasına kısa ve plase şekilde atılan topların çıkarılmasında kullanılan harekettir. Bu teknikte; öne hamleden sonra vücut kol ile birlikte iyice ileriye uzanır. El üstü ile vuruş yapıldıktan sonra tek omuz üzerinde zemine temasla birlikte sırt üstü dönülmek suretiyle yapılan bir tekniktir

Sakatlanma tehlikesi az olduğundan, gerek kız gerekse erkek takımları tarafından uygulanan bir plonjon şeklidir.

Öne doğru yapılan plonjon defans yaptığımız halde ulaşamadığımız topu, çıkarmak ve oyunun sürekliliğin, sağlamak amacıyla yapılan plonjon şeklidir. Bu teknikte; deplasmandan sonra oyuncu alçak duruşa geçer ve elin üst yüzü topa doğru gelecek şekilde, kolunu ileri doğru uzatarak uçar.

Bu esnada bağ geride, göğüs dışarıda, karın ise içe çekilmiştir. Mümkün oldukça dizler bükülmeden, bacaklar birbirine bitişiktir. Vuruş ile birlikte ellerin yere teması, oyuncunun yumuşak düşmesini sağlayarak, sakatlanmasını engeller. Ellerden sonra gövde yere temasıyla birlikte göğüs üstünde kayarken , kollar yanlara alınır. Bu esnada bağ ve ayaklar geriye doğru çekilir.

b) Hücum Organizasyonunun Sağlanması Gayesiyle Yapılan Plonjon:


Topun yönü ve hızına göre yanlara veya geriye hamle sonrası, kontrollü düşme ile birlikte uygulanan parmak pasla yapılan plonjonlardır. Bu plonjonların gayesi, iyi pas sonrası hücum organizasyonunun sağlanmasıdır.

1- Yana Plonjon tekniği: Bu plonjon tekniği uygulanırken; topun geldiği taraftaki ayak, daha sonra pası vereceğimiz yöne doğru çevirmek kaydıyla, yana geniş bir hamle hareketi yapar. Hamle hareketi ile yana açılmış bacak, vücudu minimum noktaya düşürmek için dizden bükülür. Bacak dizden gergin olarak, topuğun üzerinde harekete yardımcı olur. Bu anda vücut, topun altına girmiş durumdadı

r. Topa vuruşla birlikte düşme hareketi başlar. Yere önce kalçanın, daha sonra sırtın değmesi ile birlikte hamlenin ters tarafındaki ayak, dizden bükülmeden havaya kalkar. Ayağa kalkma havadaki ayağın ve kolların yardımı ile hamle yapan ayağın üzerine yapılır.

2- Geriye Plonjon tekniği: Oyuncu arkasına düşen topun altına girmek için, geriye hamle hareketi yapar. Topa vuruş ile birlikte geriye düşme ve ayağa kalkma, yana plonjon tekniğinde olduğu gibidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP