X
Voleybolda Servis Çeşitleri

Voleybolda Servis Çeşitleri

ABONE OL
8 Nisan 2021 10:31
Voleybolda Servis Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

VOLEYBOLDA SERVİS ÇEŞİTLERİ NELERDİR

Voleybol oyunu (ralli) servisin kullanılmasıyla başlar. Top yere düşene kadar ralli devam eder.

Ralli: Sporcunun servisi kullanılası ile topun yere temas etmesi ile biten süreye denir. Top her iki takım arasında gidip gelmesidir

 Alttan Servis (underhand)

Alttan servis, Servis kullanacak sporcu topa vuracağı elini yumruk yapar, topu bel ile dizlerinin arasına konumlandırır. Bu serviste amaç topun rakip takımın saha alanına gitmesini sağlamak. Bu serviste sayı almak önemli değildir.

Alttan servis, sporcunun topu bir elinde tuttuğu, diğer elini belin altında yay hareketi yaparak salladığı ve topu oyuna sokmak için topa alttan yumrukla vurduğu bir servis çeşididir.

Bu serviste sporcu diğer servis çeşitlerinde olduğu gibi topu havaya fırlatmaz bunun yerine servis kullanan sporcu topu elinde tutar ve elini yumruk yaparak topa belin altında vurur.

Alttan servis diğer servis çeşitlerine göre daha kolaydır bu nedenle genellikle küçük yaş grupları ve genç liglerde  diğer servis çeşitlerini yapamadıkları için alttan servisi kullanırlar.

Bu servis hem kolay hem de topu rakip sahaya göndermek daha kolaydır. Öğrenilmesi en kolay servis çeşididir.

Üstten Servis (Overhand)

Üstten servis, alttan servise göre öğrenilmesi daha zor bir servis çeşididir. Sporcu üstten servis kullanmada ustalaşır ise etkili bir beceri setine dönüştürebilir.

Servis atmanın en iyi yolu açık bir el kullanmaktır. Sporcu servisi kullanmadan önce topu vücudunun önünde omuz hizasında tutarak başlamalıdır. Sporcu hazır olduğunda topu başının üstüne 1m veya 1.50 m havaya fırlatır ve topa diğer elinin avuç içi ile vurur.

Üstten servis topun filenin üzerinden rakip takımın sahasına gitmesini sağlar.

Servisi doğruluğu ve iyi bir şekilde yapılmasını sağlamak için topu baş üstünde yukarı doğru fırlatıp bileğinizi ile ileri doğru bir hareketle topun orta/alt kısmına vuracak şekilde topa biraz topspin vurmayı denemelisiniz.

Top filenin üstünden geçtiğinde aşağı doğru bir eğim yapar ve eğer rakip sahada boş bir alana servis atmanız durumunda büyük bir ihtimal ile sayıya dönüşecektir

Üstten servisi, alttan servise oranla daha karmaşık bir servis olduğundan top hakimiyeti yüksek olan sporcuların vurması daha uygun olacaktır.

Smaç Servis ( sıçrayarak)

Smaç servis, diğer servis çeşitlerine göre öğrenilmesi, uygulanması en zor ve en karmaşık servistir. Diğer servislere oranla topun gidiş hızı daha çok olduğundan sayı alma olasılığı en yüksek olan servis çeşididir.

Ancak topun hızı daha çok olduğundan doğru uygulanmadığında top ya fileye takılacak veya rakip takımın saha alanının dışına çıkacağı için servis kullanan takımın sayı kaybetmesine neden olabilir.

Smaç servis, baş üstü servise benzer. Sporcu saha çizgisinden 2-3 metre uzaklıktan topu yukarı ve ileri doğru fırlatır ve saha çizgisinin dışından yukarı topa doğru sıçrar ve saha çizgisinin dışından topa vurur.

Servis sırasında yapılan bu hareket sıçrayış topun karşı sahaya daha hızlı ve sert gitmesini sağlayacaktır. Buda rakip takımın topu kontrol etmesini ve geri döndürmesini zorlaştıracaktır.

Smaç serviste topu üstten servisten daha yükseğe fırlatmalısınız. Bu serviste rakip takımın boş bıraktığı ve savunmasız alanları hedefleyebilirsiniz. Ancak doğru bir şekilde uygulanmadığı takdir de top karşı tarafa hızlı ve sert bir biçimde gittiğinden topun isabet oranını elde etmek de zor olacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP