X
Artistik Jimnastikte Denge

Artistik Jimnastikte Denge

ABONE OL
25 Ocak 2021 21:56
Artistik Jimnastikte Denge
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Denge

Denge aparatında jimnastikçiler, 90 saniyeye kadar süren becerileri sırasında denge aletinin tüm uzunluğunu  kullanmalıdır. ( daha uzun sürerse kesinti yapılır) Amaç zor ve güzel beceriler sergilemek ve kendinden o kadar emin olmalıdır ki becerileri sanki yerde yapıyormuş gibi görünmeli.

Serisini başlatmak için jimnastikçi denge aletine çıkar, bitirmek için ise denge aletinden iner. Jimnastikdeki tüm bitirişler gibi ayaklarını hareket ettirmeden inmeye çabalar

Kiriş olarak da adlandırılan bu aparat 10 cm genişliğinde 5 metre uzunluğunda ve 1.25 metre yüksekliğindedir. Sert bir aparat gibi görünse de olimpiyatlarda kullanılan denge tahtaları hafifçe bükülmüş deri veya süet malzeme ile kaplanmış aparat kullanılır.

 Denge tahtasında sıçramalar, zıplamalar, dönüşler, tutuşlar ve akrobatik hareketler gibi bir çok beceriler sergilenir. Ancak denge tahtası üzerinde yuvarlanma ve dans becerilerini sergilemek cesaret gösterici ve sporcuda büyük bir konsantrasyon gerektirir.

 Bu beceriler sporcunun düşmesini kolaylaştıracağından ve tam puan kaybına sebep olacağından jimnastikçiler dikkatli olmak zorundadırlar.

Bir sıçramada sporcu bir ayağı ile kendini iterken uçuş sırasında bir split yapar ve tek ayağıyla denge tahtasına düşer. Kesintileri önlemek için sporcu tam bir bölme (180 derece veya daha fazla) yapmalıdır.

Eğer sporcu daha zor sıçrama yapmak istiyorsa halka ile sıçrama veya bükülme sıçramaları ( sıçrama esnasında dönüş) ve bir ayak üzerinde başladığı ve diğer bacağını öne ve ardından bölünmüş konuma döndüğü atlamalar bulunur.

Zıplamalar sporcu iki ayak ile zıplayarak tekrar denge tahtasına iki ayak ile inmesi dışında sıçramaya benzer. Çeşitli pozisyonlarda halka zıplamaları, koyun atlamaları ve bükülme atlamaları, elit elit seviyedeki sporcuların yaygın şekilde yaptığı zıplamalardır.

Jimnastikçi zıplamayı en az bir tur yapmalı, bir ayağı üzerinde tam bir dönüş ( 360 derece) yaptığı beceridir. Jimnastikçi tam dönüşün iki veya üç defa üst üste yaparsa beceri oranı zorlaşacaktır ve daha çok puan almasını sağlayacaktır.

 Aynı zamanda sporcu havada yüksekte veya denge tahtasına yakın bir çömelme pozisyonunda dönüşler yaparsa zorluk puanlarını artırabilir.

Tutuşlar, terazı hareketini ve amutları içerir, günümüzde denge tahtasında yapılan serilerde eskiye oranla daha az tutuşlar vardır. Çünkü jimnastikçilerin tutma hareketini yapacak zamanları yoktur ve zordur.

Akrobatik hareketler, yürüme hareketlerinden el yaylarına , çevirmelere, ileri ve geri yapılan çeşitli becerileri kapsar. Üst düzey jimnastikçiler kombinasyon halinde akrobatik hareketler yaparlar ve yapılan en zor beceriler; sıkışmış veya gerilmiş pozisyonlarda tamamen bükülerek yapılan dönüşlerdir.

  1. NOT:Telefon uygulama linki: bit.ly/2ZQHkY

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP