X
Jimnastikte Halka Nedir?

Jimnastikte Halka Nedir?

ABONE OL
13 Ocak 2021 15:13
Jimnastikte Halka Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Halka Nedir?

Halka: Ahşap veya metalden oluşan halkalar;

  • Halkaların kalınlığı 28 mm, iç çapı 18 cm
  • 5.75 m yüksekliğe monte edilmiş
  • Halkaların yerden yükekliği 2.80 m
  • İki halka arası 50 cm
  • Halkaların toplam çapı 23.6 cm
  • Bağlantı noktasından halkaların alt iç noktasına olan mesafe 300 cm

Halkalar üzerinde rekabet egzersizleri halkalar sabit pozisyondayken yapılmalıdır. Vücudun sallanma hareketlerini, sporcunun kuvveti ve pozisyonları tutmayı birleştirir.

Bir harekette biri kuvvet diğeri sallanarak elde edilen en az iki amut olmalıdır.

 Halkalar arası tipik kuvvet hareketi kollar yana doğru gerilmiş gövdeyi ayaklar yere doğru bakacak şekilde dikey olacak şekilde bir diğeri kuvvet hareketi ise kaldıraç; gövde yatay olarak gerilmiş düz kollar ile gerilmiş düz kollar ile asılı.

Sporcu performansını gösterirken ileri geri salınımların ve kuvvet tutucu parçaların sunumunda kontrol, güç ve denge göstermelidir. jimnastikçinin performansını gösterdikten sonra yere inmesi inmeden önce havada gösterecekleri hareketlerini göstermesine izin vermelidir.

 Halka Olimpiyat oyunlarında yer alan ve insani bir gücün üstünde bir performans gerektiren olimpiyat oyunlarında en disiplin gerektiren, jimnastikçinin şaşırtıcı düzeyde vücut kontrolünü sağlamasını gerektiren bir jimnastik çeşididir.

Jimnastikçi halka performansı sırasında halkaları kavrar ve onları sabit tutmaya çalışır, denge ve güç sergilemek için serisinde halkaların sallanmasını engellemelidir.genel olarak sporcular serisini sergilerken yapması gereken belli başlı beceriler vardır bunlar;

amuda kalkma, en az bir statik güç sergileme, yuvarlanma, inme gibi gereksinimi olan salınım, güç ve tutma becerilerinden oluşur.

Halkada en çok gördüğümüz zorluk derecesi yüksek olan T pozisyonunda jimnastikçi kollarını yana doğru gerdirir ve bacaklarını aşağı doğru sarkıtarak ayak parmak uçlarını gerdirerek en az 2 saniye daha fazlada olabilir sporcu T pozisyonunda bekler. Uluslar arası düzeyde yapılan halka serilerinde

  • Kip ve salınım
  • Amuda kalkmak için salıncak
  • Tutma elamanlarını güçlendirmek için salıncaklar
  • Kuvvet gerektiren beceriler ve tutma becerileri
  • İnişler

Halka da iki tür puanlama yapılır ilki zorluk derecesine üst sınır 8 puan verilen yüksek güç gerektiren beceriler için ve alan kullanımına dayanan, diğeri yürütme hareketler gerçekleştirilirkenbeceriler arası geçişlerine verilen puanlamadır.

Hareketsiz halka becerilerde jimnastikçi kuvvet hareketlerinde kolları bükmek, dengede durmak için kayışlardan destek almak ve seri sırasında aşırı sallanmak puan düşürülmesine neden olur.

Hareketli halkalar, sporcu becerilerini gerçekleştirirken halkaların sallanması dışında hareketsi becerilere benzer. Hareketli halkalar yarışma programlarında yer almaz.

Halka jimnastikcisi fiziği, sergilenen beceriler kadar etkileyici, yüksek düzeyde kas tanımına ve klasik orantılı bedenlere sahiptirler. Seriler hızlı ve hassastır. Güç ve zerafet gerektiren hem de zerafet ile harmanlanmış yüksek seviye gerektiren becerilere sahip seçkin sporculardır.

Halkalar bir çok beceriler sunan özel olarak tasarlanmış fitness halkaları yüksek seviyede üst vücut gücü olan ve rekreasyonel eğitmenler tarafından kullanılır. Halka jimnastikçileri vücut ağırlığını kollarıyla destekliyor ve yüksek seviyede güç, denge ve kontrol gerektiren hareketlerde ve geçişlerde kendini kontrol ediyor.

NOT: Telefon uygulama linki: bit.ly/2ZQHkY tıklayarak üye olabilirsiniz

MAKALEYİ FAYDALI BULDUYSANIZ YORUM BIRAKIN

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP