X
Teniste Drop Shot (Düşme) Vuruşu

Teniste Drop Shot (Düşme) Vuruşu

ABONE OL
29 Mart 2021 20:40
Teniste Drop Shot (Düşme) Vuruşu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Drop shot (düşürme atışı):

 Drop shot (düşme) vuruşu, topa yumuşak bir şekilde vurulması ile ağın (file) hemen üzerine veya ağın (filenin) önüne rakibimizin ulaşamayacağı bir yere düştüğü atıştır. Topa vururken kullanılan güç çok az olduğından ‘’dokunma’’ atışı olarakta anılır.

Bu atışı mükemmelleştirmek için dilim  ve kesme ustası olmalısınız. İyi  bir drop shot atışı büyük bir temas gerektirir, topun alçaktan ve filenin hemen yanına sekmesi gerekmektedir. Rakipten gelen topun hızı ne kadar çok ise topun zıplaması daha kısa olur ve hatta topun yere sektikten sonra geriye doğru sıçramasına neden olur.

Drop şhot rakip sporcu arka taban çizgisindeyken vurdukları gelişmiş bir atıştır. Düşen atış olarak da adlandırılan drop shot atışını gerçekleştirmek için top üzerinde üstün bir kontrole sahip olmalısınız.

Topa olabildiğince az bir güç ile vurun ve topun ağ üzerine düşmesini yada ağdan sadece birkaç metre uzağa düşmesini ve böylece rakibinizin topa savunma yapmasına zaman bırakmayın.

DROP SHOT VURUŞU

İyi bir drop shot ( düşürme) Nasıl Yapılır?

Günümüz tenis sporunda düşürme (drop shot) atışı kullanılması nadir hale geldi. Bunun nedeni çoğu tenis sporcusunun temel çizgide kalmak istemesidir. Nadir kullanılmasının sebebi tenis sporcusu sayı almayı filede bitirmek istemesidir. Düşme atışının en büyük avantajı sayı almayı file önünde hedeflemesidir.

Düşme atışını gerçekleştiren sporcu rakibinin zamanlamasını iyi ayarlamalı ve öyle atışını gerçekleştirmelidir. Prensip olarak genellikle ralliyi doğrudan kazanmayı hedefleyen sporcular kullanır ve topu rakibimizin sahasına fileye mümkün olduğunca yakın düşmesini sağlamak ve topun yere iki kez zıplamadan önce yetişmesini engellemektir.

Etkili bir düşürme (drop shot) atışı, topun sadece fileye yakın sekmekle kalmaz aynı zamanda bir miktar geri dönüşte olur. Topu rakip sporcunun önüne gitmesini ve yerinde kalmasını sağlayacaktır. Eğer topa kesme vurulması durumda top fileye geri dönecektir. Aynı zamanda geri vuruşlu top daha düz seker, buda rakip sporcu için başka bir zorluktur.

Hazırlık:  Temel olarak hücum da drop shot oynamalısınız. Drop shot atışını yapmanız için en iyi zaman rakibinizin arka taban çizgisine en yakın olduğu zamandır. Rakip sporcu taban çizgisinden fileye gelene kadar vuruşu gerçekleştirmiş ve puan kazanmak için zaman kazanmış olacaksınız.

Eğer savunma yapacaksanız drop shot atışını yapmanız mantıklı olmayacaktır. Rakibinin zaten fileye doğru hareket edecektir yada file önünde olabilir,  buna karşılık etkili bir vuruş yaparak puan kazanacaktır

Teknik: rakip sporcunun topu attığı yöne bağlı olarak forehand dilim veya backhand dilim vuruşunu yaparak oynamalısınız. Bu durumda grip tutuşunu önem arz edecektir. Forehand drop shot için backhand tutuşuna ihtiyacınız olacaktır.

Backhand tutuş raketin her iki tarafı ile topun altında daha iyi vuruş yapmanızı ve topu keserek geri dönüş yapmasını sağlarsınız. Dolayısıyla rakibiniz backhand tutuşunu forehand tarafında tuttuğunuzu görürse  düşme (drop shot) atışını yapacağını tahmin edecek buna vuruşunuzun etkinliğini kaybetmesine sebep olacaktır

Genel olarak, düşme (drop shot) vuruşunun geri dönüşü temel vuruşlardan daha kısadır. Çünkü; bu vuruş için fazla güç harcamanıza gerek yoktur. Bu nedenle raketinizi yana doğru sallamalısınız. Düşme vuruşunun bir başka özelliği raketinizin yüzünü daha fazla yukarı doğru eğmenizdir.

Raketinizi volley vuruşuna benzer bir şekilde sallamazsın raketi topa doğru itersin, raketin top ile temastan sonra topu takip ettirmezsiniz.

Taktik: doğrudan puan almak yanı sıra oyunu kazanmak için rakibinizin zayıflığından yararlanıp düşme (drop shot) atışını kullanabilirsiniz. Eğer rakibiniz kendisini file önğnde rahat hissetmiyor ise onufileye  doğru çekip sayı almanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Rakibinize kısa bit vuruş ile saldırmak istiyorsanız en iyi vuruş düşme vuruşu (drop shot) veya rallinin hızlı geçmesini sağlamak olacaktır. Sonuç olarak düşme vuruşu oyununuza çeşitlilik katacaktır. Ancak düşme vuruşunu çok sık kullanmanız dezavantaj sağlayabilir.

NOT: Telefon uygulama linki: bit.ly/2ZQHkYr

Makaleyi faydalı bulduysanız yorum bırakınız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP