X
Hentbol Saha Ölçüleri

Hentbol Saha Ölçüleri

ABONE OL
17 Haziran 2021 15:49
Hentbol Saha Ölçüleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HENTBOL SAHA ÖLÇÜLERİ

Saha ve çizgiler: Hentbol sahası kapalı bir alan ve sert bir yüzeye sahiptir. Hentbol saha çizgileri 5 cm kalınlığındadır. İstisna olarak kale çizgisi 8cm kalınlığındadır. Tüm çizgiler belirgin ve aynı renkte olmalıdır. Hentbol sahasının uzunluğu 40 m genişliği ise 20 m’ dir.

Sahanın daha uzun dış sınırlarına kenar çizgileri veya taç çizgisi denir.

Topun serbest atışını ve oyuncuların güvenliğini sağlamak için saha dışında dört tarafta da 1 metre dışa doğru boş olmalıdır.

Yarı Saha veya Merkez Çizgi: Orta saha çizgisi veya merkez çizgiolarak adlandırdığımız çizgi kale çizgilerine paralel ve her iki kale çizgisine de eşit uzaklıkta tam sahayı tam iki eşit alana bölen çizgidir.

 Hentbol maçın merkez çizginin tam ortasında işaretlenmiş alanda topun takım arkadaşına atılması ile başlar. Aynı zamanda ikinci devre başlaması ve her bir gol atılması sonrası top o noktadan başlatılır.

Serbest atış çizgisi: Serbest atış çizgisi D bölgesi dışında kesik çizgiler ile çizilmiş ve yay şeklindedir. Kale çizgisinden 9 m uzaklıktadır. Serbest atış çizgisi içinde hücum eden bir takıma foul yapılırsa sporcular bu çizgiden oyuna devam eder.

Penaltı İşareti (7 m çizgisi): penaltı çizgisi kale çizgisine 7 m uzaklıkta ve 1 m genişliğindedir. Bu işaret rakip sporcunun penaltı atması gerektiği alandır.

D bölgesi çizgisi (6m çizgisi): kale, her biri 6 m yarıçapında ve kale direğinin dış ucunu merkez olarak kullanan iki çeyrek daireden oluşan D şeklinde bir alandır. Kısa düz bir çizgi iki çeyrek dairenin uçlarını birleştirir. Bu alanda oynanmasına izin verilen ten sporcu kalecidir.

Kaleci Çizgisi: kaleci çizgisi kale çizgisinden 4 m uzağa çizilir ve sahanın genişliği boyunca ortalanır. Bu çizgi, penaltı atışı sırasında kalecinin savunulan kaleden çıkmasına izin verilen en dış mesafedir.

Kale: Hentbol kalesi sahanın her iki ucunda kale çizgisi konulur ve ve kale çizgisinin tam ortasındadır. Kale 3 metre genişliğinde ve 2 metre yüksekliğindedir. Kalenin hareket etmesini engellemek için zemine veya duvara cıvatalanmıştır.

Kale hentbol sahasının dışına doğru 2 m derinliğinde olup topun geri sekmesini engellemek için derinliğine ağ ( file) ile çevrelenmiştir. Kale direkleri ve üst direk 8 cm genişliğinde alüminyum veya ahşap malzemeden yapılır.

 Kale direği kontraks oluşturan iki farklı renk ile boyanır. File kaleye,  atılan topun kaleyi geçmemesi için sabitlenmiştir.

Oyuncu Değiştirme Alanı:  oyuncu değiştirme bölgesi uzun kenar çizgisi boyunca ortalanır ve orta ( merkez ) çizgiden her iki tarafa 4.5 m uzanır. Oyuncu değiştirme sırasında oyuncular buradan yapmalıdır.

Top: Hentbol topu 32 parçalı ve oynanan kategoriye göre farklı boyut ve ağırlıktadır. Bir saha oyuncusu elindeki topla dripling yapabilir, ya da aldığı topla 3 adım atabilir ve pas verebilir ya da aldığı topla üç adım atıp topu yere bir kez çarptırdıktan sonra bir kez daha üç adım atabilir ve sonrasında şut ya da pas atabilir. Yere vurdurarak aldığı yada sürdüğü topu tutup bir kez daha yere vuramaz. Topa diz altı hariç vücudunun her yeri ile dokunabilir. Kale sahası yalnızca kaleciye ait bir yerdir. Oyuncular bu alana giremez. Kaleciler bu alan içinde topa her şekilde ve tüm vücudu ile müdahale edebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP