X
ÜÇ ADIM ATLAMA

ÜÇ ADIM ATLAMA

ABONE OL
30 Kasım 2020 14:17
ÜÇ ADIM ATLAMA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÜÇ ADIM ATLAMA

Üç Adım Atlama: Ardışık olarak üç hareketten ( bölümden) oluşan bir atlama çeşididir. Bu bölümler ardı ardına kesintisiz olarak yapılır. Bunlar sıçrama, adım alma ve atlama bölümleridir.

 Amaç sporcunun üç adım atlayarak en uzak mesafeye atlamayı hedeflerler. Üç adım atlama alanı uzun atlamadaki gibi 30-45 metre uzunluğunda 1.22 cm genişliğinde koşma alanı, 10 metre uzunluğunda 2.75 m genişliğinde kum havuzuna, uzun atlamadan tek farkı uzun atlamada sıçrama tahtası ile kum havuzunun arasındaki uzaklık 1 m iken üç adım atlamada ise bayanlarda 11 m erkeklerde 13 m den başlamaktadır.

 Bu kurallar olimpiyatlarda geçerli olup her ülke ve federasyon yaş gruplarına göre değişiklik gösterebilir. Sporcu sıçrama tahtası üzerinden tek ayakla sıçrar ve aynı ayağının üzerine iner daha sonra bunu izleyen uzun bir adım alır bu adımı diğer ayağının üzerine düşer en sonunda ise sporcu iki ayağının üzerinde kum havuzuna düşer.

Eğer sporcu ilk sıçrayışını sol ayağıyla yapmış ise yine sol ayağının üstüne düşer (sıçrama) daha sonrasından uzun bir adım alarak sağ ayağının üzerine düşer (adım alma), sağ ayağıyla sıçradıktan sonra çift ayağı ile kum havuzuna düşer. Sağ-sol-sağ-çift  veya sol-sağ,sol-çift şeklindedir.

Sporcu atlayışını gerçekleştirirken en yükseğe değil de sıçrayış esnasında daha uzağa adım almalı ve havada kalma (asılma) süresi uzun olmalıdır.

ÜÇ ADIM ATLAMANIN KURALLARI

  1. Sıçrama adım alma ve atlayıçtan oluşur
  2. İlk sıçrayışı hangi ayağı ile gerçekleştirdi ise aynı ayağının üzerine düşecek şekilde yapmalı adım alma kısmında ise diğer ayağının üstüne düşmeli ve atlayış (konma) dediğimiz bölümde sporcu iki ayağının üzerine düşer
  3. Sıçrama tahtasının kum havuzuna uzaklığı modern olimpiyatlarda kadınlarda 11 m erkeklerde 13 m dir.
  4. Sıçrama tahtasının uzaklığı yaş katagorisine göre değişiklik gösterebilir
  5. Atlayışın mesafesini ölçerken hakemler sıçrama tahtası ile sporcunu kum havuzuna en son temas ettiği bölümden ölçümü gerçekleştirir.
  6. Sıçrama tahtası ile kum havuzu aydı düzlemde olmalı
  7. Her atlayıştan sonra kum havuzu düzeltilmeli
  8. Geçersiz atlayışlar kırmızı bayrak, geçerli atlayışlar ise beyaz bayrak ile gösterilir
  9. Sırası gelen sporcu 1.5 dk da atlayışını gerçekleştirmelidir.
  10. Yarışmalarda her sporcunun 6 atlayış hakkı vardır
  11. 6 atlayış sonunda sporcunun en uzağa atladığı mesafe o sporcunun yarışmadaki sıralayışını belirler   En uzağa atlayan sporcu 1. Olarak kabul edilir
  12. Her atlayışın ölçümü atlayıştan sonra yapılır

Geçersiz sayılan atlayışlar

  1. Koşu veya atlama hareketi sırasında sporcu vücudunun bir bölümü sıçrama tahtasının önüne temas ederse atlayış geçerse
  2. Sporcu kum havuzunun dışına düşerse
  3. Sıçrama tahtasında kırmızı alana basarsa
  4. 1.5 dk içinde atlayışını gerçekleştirmemişse

  1. NOT:Telefon uygulama linki: bit.ly/2ZQHkY

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP