Jimnastikte Atlama Beygiri Nedir?

Atlama Beygiri (masası- kasası)

Jimnastikçiler; 25m bir pistte koştuktan sonra sıçrama masasına (tahtası) atlarlar ( sıçrama, atlama veya zemberek ile) çok kısa süreliğine elleriyle atlama beygirine temas ettikten sonra kendilerini havaya iterler uçuş bölümünden sonra  bir veya daha fazla sayıda salto, takla veya bükülme hareketi yapar.

Atlama beygirinde  Sporcu koşu mesafesini kendine göre ayarlar. Sporcular yurchenko adı verilen yuvarlak giriş kasası, jimnastikte en sık görülen kasadır.

 Sporcu yuchenko gösterisini yaparken ayakları sıçrama tahtasına basarken elleri atlama masasında olacak şekilde tamamlar. Yuvarlanma pozisyonunda jimnastikçi geriye doğru hareket eder ve elleri atlama masasına inecek şekilde olur. Jimnastikçi daha sonra atlamasını çeşitli bükme ve takla kombinasyonlarına geçer, uçuş sonrası bölüm jimnastikçiyi ayağa kaldırır.

 Jimnastikçiler her iki ayağı ile sıçrama (TONOZ) tahtasına atlamalılar veya ön eli ile yaylanma yapar ya da havada yuvarlanma hareketi yapar.  2001 den önce atlama masası kulplu beygir benze bir aparat kullanılırken 2001 den sonra daha modern ve geniş bir aparat kullanmaya başladılar.

 Bu aparat 1.25 metre uzunluğunda 95cm  genişliğinde eskisine oranla daha sağlam ve daha geniş bir yüzeye sahiptir. Atlama masasının genişliği sporculara dengeleme ve güvenlik sağlar

Jimnastikçi farklı vücut pozisyonlarında karmaşık hareketler yaparlar. Bu hareketler arasında en zor olan beceriler sıçrama tahtasındayken kendini masadan iterken gösterdiği patlayıcı kuvvet hareketidir

Hakemler; jimlastikçinin doğru vücut dizilimini, formunu, kendini atlama masasından itmesini, yükseklik ve kat edilen mesafenin yanında salto ve uçus sırasındaki kıvrımlarını izler puanını buna göre verir. Genel olarak ne kadar çok saltı ve bükülmeler olursa atlama masasının zorluk dereceside artar.

Eleme ve çok yönlü finallerde her jimnastikçi bir tonoz atlar. Sporcu tüm performasını çok hızlı bir şekilde gerçekleştirir. Jimnastikçi iniş zamanı geldiğinde yoğun bir şekilde odaklanmalı ve düşüşe hazır olmalıdır. Yüksek seviyeli becerileri gerçekleştirmek  için hız, güç ve mekansal farkındalık olmalı.

Ne görmek isteriz

Ölçüleri

Aşamaları

  1. Koşu: Sporcu masadan yaklaşık 25 metre uzaklıktan veya daha yakın bir mesafeden koşuya başlar. Sporcu bu mesafeyi kendine göre ayarlar, daha sonra gittikçe hızını artırarak sıçrama tahtasına 1 veya 2 metre uzaktayken (bir ayaktan iki ayağa sıçrama) veya sıçrama tahtasına uçuşunu gerçekleştirir.

Not: sporcunun koşusu puanlamaya dahil olmasa bile jimnastikçi atlama kasasından ivme kazanması için mümkün olduğunca en hızlı bir şekilde koşar

İniş: Jimnastikçi tonozun tamamlanmasında zemin ile temas kurar. Sporcunun en son hedefi yere inmektir, ayaklarını hareket ettirmeden inmek. Jimnastikçi minder üzerinde işaretlenmiş olan atlama masası doğrultusunda belirlenmiş sınırlar içerisine inmeli

NOT: Telefon uygulama linki:  tıklayarak üye olabilirsiniz

MAKALEYİ FAYDALI BULDUYSANIZ YORUM BIRAKIN