X
SPORDA DAYANIKLILIK NEDİR

SPORDA DAYANIKLILIK NEDİR

ABONE OL
7 Aralık 2020 23:50
SPORDA DAYANIKLILIK NEDİR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DAYANIKLILIK NEDİR?

Dayanıklılık; uzun süreli yapılan sportif aktiviteler de vücudun yorulmaya karşı gösterdiği direnç yeteneğidir. Genel bir kavram olarak daha geç yorulma yorgunluğa dayanabilme gücü olarak da değerlendirilebilinir.Bir sportif aktiviteyi belli bir düzeyde uzun süre devam ettirebilen sporcuya dayanıklı sporcu denmektedir.

Bir sporcu değerlendirirken çok uzun süre koştu çok iyi sporcudur şeklinde değil teknik taktik becerilerini sahaya ne kadar uzun süre yansıtabildi şeklinde değerlendirilmelidir. Türk futbolunda bir futbolcu ne kadar yetenekli olursa olsun yeterli fiziksel dayanıklılığa sahip değil ise başarılı olamamaktadır.

Başka bir ifade ile Türk futbolunun teknik taktik olarak kendisinden çok daha aşağıda olan Avrupa takımları karşısında başarılı olamamasının temel nedeni fiziksel dayanıklılığın yeterli olmamasıdır.

İyi bir antrenman branşa özgü teknik taktik ve psikolojik dayanıklılığı geliştirmeye ve arttırmaya yönelik belirli bir hedef çerçevesinde yapılan sistemli ve ölçülü çalışmalardan oluşur. Devre arası gibi kısa sürelerde dayanıklılığı artırmak için yapılan yoğun antrenmanlar doğru yapılamadığından dayanıklılığı arttırmak bir yana dayanıklılığın azalmasına neden olmaktadır.

Her sporcunun ayrı-ayrı fiziksel verileri kapasiteleri ölçülerek elde edilen değerlere göre dayanıklılık antrenmanları yapılması gerekir. Dayanıklı olmanın genel prensibi daha çok enerji üretebilmek ve bu enerjiyi daha verimli kullanabilmektir.

Bir sporcunun dayanıklılık kalitesini belirlemek için;

·maksimal oksijen kullanma kapasitesi

·laktik asit yapım ve yıkım dengesi

·dinlenme sürelerinde laktik asit ve kalp atım sayısını kısa sürede ne kadar düşürebildiği yani kısa sürede toparlanma süresi

·bir sporcudan ne kadar verim alınabileceği fiziksel kapasitesinin yani dayanıklılığın ne düzeyde olduğunu anlayabiliriz. Türk sporunun dayanıklılık ve süreklilik kapasitesinin arttırıldığı zaman problem çözülmüş demektir

.Türkiye futbol liglerinde devre arası olma sebebi ile birçok kulüp Antalya da enerji depolamaya çalışmakta, dayanıklılık testlerinden geçmekte, ikinci yarıya bomba gibi başlayacağız demeçleri vermektedirler. İkinci yarıya bomba gibi başlamak bir hafta on günlük bir antrenman süresinde mümkün olur mu hep beraber göreceğiz

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP