X
CİRİT ATMA

CİRİT ATMA

ABONE OL
16 Ocak 2021 00:30
CİRİT ATMA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atletizm de cirit atma

CİRİT

Cirit, ağaçtan veya metalden yapılan bir mızrağın koşularak atılmasını içeren hafif bir atletizm sporu dalıdır. Cirit yapısal olarak üç bölümden oluşur.

1) metal sivri uç: cirit yere düşerken yere ilk temas etmesi gereken bölümdür. Ciritin ağırlık merkezi uç kısımda bulunmaktadır.

2) metal veya tahta gövde. 3)

İp veya sicim sarılı tutma (kavrama) alanı. Cirit erkeklerde 800gr ağırlığında 260- 270 cm olup, kadınlarda 600 gr ağırlığında ve 220- 230 cm uzunluğundadır.

Cirit nasıl atılır.

Atletizm de cirit atma üç bölümden oluşur ilk bölüm sporcunu koşma alandır. Koşma alanı 30m den az olmayan ve 36 metreden fazla olmayan bir bölümden oluşur. Bu bölümde sporcu belli bir hızda koşarak üç adım atma bölümüne gelir üç adım atma alanı sporcudan sporcu uzunluğu farklılık gösterebilir.

Sporcu üç adım adım alanında ciriti yere paralel tutar kol ile beden arasındaki açı 90 dereceye yakın bir açıda bulunur. Sporcu koşu alanına doğru değil koşu alanına yan duracak şekilde kolunu geriye doğdur çekerek koşusuna devam eder. Son bölüm ise ciritin elden çıkışı ve ciritin atış alanıdır.

Bu bölümde sporcunun yüzü ciriti atacağı yere doğru çevirir ve belden dönmüş olur. Cirit sol omuz hizasına gelecek şekilde sporcunun ciritin ortasındaki tutma bölümünden kavrayarak hız koşusunun başında sıçrama adımlarının başlangıcına kadaryere 45 derecelik açı ile taşınır. Sporcu genelde 20 25 m mesafede hız alırlar.

Koşu alanı bittikten sonra sporcunun sıçrama alanına geldiğinde sıçramayla ciriti tututuğu kolu geriye alır ve çapraz koşu başlar.

CİRİT NASIL TUTULUR

Ciritin tutuluşu

Cirit, atış kolu ile ortasında bulunan sargının arka kısmından tutulmaktadır. Böylece kuvvet aktarımı cirit in ağırlık noktasından başlar ve parmaklarda dengeli çekme hareketine yardımcı olur.

Pratik uygulamada üç türlü tutuş şekli vardır. En yaygın tutuş şekli ise; cirit ağırlık merkezinin cm gerisinde, orta parmak ile baş parmak karşılıklı olarak tutulur. İşaret parmağı hafifçe değecek şekilde Cirit’i çevreler.

Cirit başparmağın alt kısmından ve avuç içine değecek şekilde tutulur. Geri kalan iki parmak da hafif bir şekilde ciridi tutar. Diğer bir teknikte daha çok profesyonellerin kullandığı çengel tekniğidir. Cirit işaret ve orta parmak arasına yerleştirilir ve kalan iki parmaklarda cirit kavranarak atış gerçekleştirilir.

Cirit atma alanı

CİRİT ATMA ALANI

Cirit atma sahası veya alanı diğer atma sporları olan çekiç, gülle ve disk atma sporlarından farklı olarak çember bir alan içinden atış yapılan bir atma sporu değildir. Atış alanı itibarı ile diğer üç atma sporundan ayrılmaktadır.

Cirit atış alanı pist şeklinde olup 4 metre genişliğinde olan 30 metreden az olmayan ve 36,5 metreyi geçmeyen bir piste sahiptir.

Bu pist alanı sporcunun belli bir mesafe koşarak bu sınırlar dışına çıkmadan cirit atışını yaptığı alandır.

Çekiç, gülle ve disk atma sporları dönerek veya sabit bir şekilde atılırken cirit atma daha uzağa atabilmek için belirli bir mesafe koşarak atma özelliğine sahiptir.

KOŞMA VE KOLU GERİYE ÇEKME
ADIMLAMA
ATIŞ

Cirit atmanın temel kuralları

Her yarışmacının üç atış hakkı vardır. En iyi atışı yapan sekiz yarışmacı daha sonraki turda da üç atış atma hakkı daha kazanırlar. Olimpiyatlarda veya uluslararası yarışmalarda daha önce belirlenen barajı (baraj derecesi) aşamayan sporcular finallere katılamazlar. Yarışmalarda en uzak mesafeye ciriti atan sporcu birinci olur.

Beraberlik olması durumlarında sporcuların ikinci en uzak mesafe değerlendirilir. Atışın geçerli sayılması için önceden belirlenmiş kurallara uygun bir atış olması gerekir. Cirit yere düşmeden sporcu atış alanından çıkarsa atış geçersiz sayılır. Sporcu atış alanındaki ön çizgiden dışarı çıkması durumunda veya ciritin yere paralel temas etmesi durumlarında da geçersiz olur.

Yarışmalarda yeteri kadar hakem görevlendirilmelidir. Hakemler sporcunun bitiş çizgisini ihlal edip etmemesini ve ciritin kurallara uygun olarak yere düşüp düşmediğini ve daha önce çizilmiş olarn ciritin düşme alanına düştüğünü kontrol ederler, geçerli atışlar beyaz bayrak ile geçersiz atışlar ise kırmızı bayrak ile gösterilir

NOT: Telefon uygulama linki: bit.ly/2ZQHkY tıklayarak üye olabilirsiniz

MAKALEYİ FAYDALI BULDUYSANIZ YORUM BIRAKIN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP