X
Jimnastikte Paralel Çubuk (Bar) Nedir

Jimnastikte Paralel Çubuk (Bar) Nedir

ABONE OL
4 Nisan 2021 20:30
Jimnastikte Paralel Çubuk (Bar) Nedir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Paralel çubuklar:

19. yy başlarında almanlar tarafından icat edilmiştir. Paralel çubuklar jimnastik yarışmalarında erkekler tarafından gerçekleştirilen hareketler, uçuş, kuvvet ve dengeyi birleştirerek salınımların baskın olduğu bir jimnastik çeşididir. Özellikle üst vücut kuvvetinin artırılması gerekir. Çubukların yüksekliği ve genişliği sporcunun yapısına boyuna göre ayarlanabilir şekillendi.

Paralel barda hareketler ağırlık olarak salıncak ve tonozlardan oluşur. Çubukların serbest bırakılması ve tekrardan kavranması gerekir. Paralel çubuk serisi çoğunlukla serisi çoğunlukla salınım ve uçuş hareketlerinden oluşur.

 Aynı zamanda jimnastikci bir seride bir beceriyi en fazla üç defa yapmalıdır. Aynı zamanda jimnastikci bir destek, asma ve üst kol pozisyonundan yapması gerekir. jimnastikci bazen sepet salıncak olarak da adlandırılan  alt salıncak da yapmalıdır.

 Paralel çubuk serisindeki en zor hareket jimnastikçinin çift ön ve ya arkaya salto atmasıyla çubukları gözden kaybetmesi bu becerilerin zorluk derecesini yükseltir diğer hareketlere oranla hakemler puanlamada daha yüksek puan verebilirler. Tipik bir performans, b,r destek pozisyonunda, bir üst kol pozisyonunda aynı zamanda asma pozisyonunda sallanma becerilerinden oluşur

Paralel bar jimnastikcisinin el- göz koordinasyonunun, zamanlamanın ve dengesinin yüksek derecede iyi olmasını gerektirir. Üst düzey becerilerde çubukları gözden kaybetmek, çubukları yeniden kavramak  ve sorunsuz bir şekilde devam etmeyi zorlaştırdığından sporcu becerileri sergilerken iyi bir motivasyonda olmasını gerektirir.

Jimnastikçide;

  • Çubuklar arasında çiftli ön ve arka saltolar, kıvrımlı ve mızraklı pozisyonlar
  • Amuttan amuda sık sık yarım ve tam dönülerle sepet hareketi
  • İnişler ile pik pozisyonunda geriye doğru iniş
  •  Her seri jimnastikçi çubukların yanında veya ucundan inişi ile sona erer
  • Hareketlerin tam yapılmaması puan kesintisine neden olur. El pozisyonunda amuda kalkılmaması ve ya salınım hareketlerinin kontrol edilmemesi kesintilere örnek olarak verilebilir

Boyutları:

  • Çubuk uzunluğu 3.50 m
  • Çubuğun enine kesiti 5cm
  • Kalınlığı 3.5-4 cm
  • Barın yerden yüksekliği 2 m
  • Çubuklar arası 42- 50 cm

NOT: Telefon uygulama linki: bit.ly/2ZQHkY tıklayarak üye olabilirsiniz

MAKALEYİ FAYDALI BULDUYSANIZ YORUM BIRAKIN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP