Atletizmde Çekiç Nasıl Atılır.

Atletizmde Çekiç Atma Nedir?

Çekiç atma, atletizmin atma branşlarından biridir. Sporcuların, belirli bir ağırlıkta ve uzunlukta olan çekiç adlı bir nesneyi, teknik bir dönüş hareketiyle ve maksimum hızla fırlatarak mümkün olan en uzak mesafeye atmayı hedeflediği bir disiplindir. Çekiç, bir metal top, tel ve tutma sapından oluşur.

Atletizmde çekiç atma, güce, tekniğe ve dengeye dayalı bir spordur. Çekiç atma, belirli kurallara ve aşamalara göre gerçekleştirilir. İşte çekiç atma aşamaları:


1. Başlangıç Pozisyonu

  • Sporcu, çekiç atma çemberi içerisinde yer alır.
  • Çekiç, bir tel ve sap yardımıyla topa bağlıdır. Sporcu çekiç sapını her iki eliyle kavrar.
  • Sporcu, dengeli ve rahat bir duruş alır. Ayaklar, omuz genişliğinde açık olmalıdır.

2. Çekiç Dönüşleri (Salınım)

  • Sporcu, çekiç topunu salınım hareketiyle hızlandırmaya başlar.
  • Genellikle başlangıçta birkaç kez yerde düşük bir salınım yapılır.
  • Salınım hareketi, hem çekiç topunun ivmesini artırmak hem de dönüşe hazırlık yapmak için önemlidir.

3. Dönüş Hareketi

  • Sporcu, vücudunu ve çekiç topunu senkronize bir şekilde döndürmeye başlar.
  • Çekiç atma sırasında sporcu, genellikle 2-4 tam dönüş yapar.
  • Dönüşler sırasında çekiç, her defasında daha fazla hız kazanır.
  • Sporcu vücudunu bir eksen gibi kullanır; dizler hafif bükülür, ağırlık merkeze dengeli bir şekilde yerleştirilir.

4. Atış (Fırlatma)

  • Sporcu, son dönüşü sırasında en yüksek ivmeyi ve hızı sağladıktan sonra çekiç topunu belirli bir açıyla fırlatır.
  • Fırlatma açısı, ideal olarak yaklaşık 35-45 derece olmalıdır.
  • Atış sırasında kuvvet, vücut ağırlığı, kol hareketi ve doğru açının birleşimiyle topa aktarılır.

5. Tamamlama ve Çemberden Çıkış

  • Atış tamamlandıktan sonra sporcu, dengeyi koruyarak çember içerisinde durur.
  • Sporcu, hakem tarafından verilen komut doğrultusunda çemberden arka tarafına doğru çıkar.
  • Atış, kurallara uygun yapıldıysa ölçüm alınır.

Çekiç Atmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Dönüşlerde Denge: Sporcu çemberden çıkmamalı ve dönüş sırasında dengesini kaybetmemelidir.
  2. Teknik: Çekiç topunun hızını artırmak ve doğru bir açıyla fırlatmak için teknik düzgün olmalıdır.
  3. Kurallar: Çekiç atma çemberinden çıkış ve atış sırasında çizgileri aşmamak kurallara uygundur.

Çekiç atma, hem teknik becerinin hem de fiziksel kondisyonun birleşimini gerektiren bir branştır. Antrenmanlarla bu unsurlar geliştirilir.

Sonuç

Çekiç atma, güç, hız, koordinasyon ve teknik becerinin birleşimini gerektirir. Sporcular, düzenli antrenmanlarla bu unsurları geliştirerek atış mesafesini artırmayı hedeflerler. Özellikle dönüşler sırasında denge ve vücut kontrolü, başarılı bir çekiç atmanın temelidir.

Atletizm de Çekiç atma: iki elle tutulan bir cismin sporcunun kendi çevresi etrafında dönerek veya durarak çekici 360 derece çevresinde döndürüp kurallar çerçevesinde çekici mümkün olduğunca uzağa atmaktır. Çekiç 1.22 m uzunluğunda bir telin başına bağlanmış 7.257 kg ağırlığında, en az 102 mm en fazla 120 mm çapında top şeklindedir. Günümüz de çekiç atma tekniğinde sporcu, çekici fırlatmadan önce vücuduyla tek ayak üzerinde üç tam ve seri dönüş yaparak çekicin hız kazanmasını sağlar. Çekiç atma dairesi; 2.135 m çapındadır. Çekicin belirlenen alanın dışına atılmaması ve güvenliğin sağlanması için çekiç atma dairesinin etrafına 3.35 m yüksekliğinde tel ile çevrilmiş bir kafes bulunmaktadır. Çekicin düşme alanı atma yönüne doğru 40 derecelik bir açı belirlenmiştir bu alanın dışına atılan atışlar geçersiz sayılır. Bu spor için güç, denge ve çok iyi bir zamanlama gereklidir. Sporcu  atış yaparken, fırlatma alanını çevreleyen çembere ya da çemberin dışına basarsa, ya da çekiç, atış alanında dairenin merkezinden doğru çizilen 40 derecelik bir açı diliminin dışına düşerse atış geçersiz sayılır.

bedenegitimispor.com

ÇEKİÇ ATMA AŞAMALARI NELERDİR

Başlama Pozisyonu ve Savurma: Çekiç, baş parmaklar çapraz, sol el sağın altında olacak şekilde sapından tutulur. Çekiç başı sağ tarafta, atış istikametinin ters tarafında yere konur veya ileriye doğru sallanır. Buradan geriye alınır ve baş üzerine birinci döndürme yapılır. Çekiç başı, mümkün olduğu kadar kollar bükülmeden büyük daire çizebilir. Kalça çekicin olduğu tarafın ters istikametindedir. Genellikle ayaklar sabitken iki döndürme yapılır.

Geçiş ve Dönmeler: Dönme sol ayak ökçesi üzerinde yapılır. Çekiç göğüs önündeyken gövdenin üst kısmı dönmeyi yapar. Bu esnada bacaklar da dönmeye katılırlar. Sağ ayak da küçük bir farklılıkla sol ayağa paralel duruma getirilerek yere konur. Normal olarak üç dönme yapılır. Dönme esnasında kollar oldukça gergindir. Kalçanın geride tutulması esnasında omuzlar da önde bulunur.

 Son Safha: Son dönmenin bitiminden biraz önce, atıcı çekici çekmeye başlar. Ağırlık iki bacak üzerindedir. Dizler sola doğru döner ve bacaklar çapraz pozisyona gelir.

 Atma: Bacaklar bu anda son derece gergindir. Baş geriye doğru uzanmış ve vücut geriye doğru kavis çizmiştir. Atlet atış istikametine bakarken, kollar kaldırılır ve çekiç atılır. Bacakların pozisyonunu değiştirene kadar gözlerle atılan çekiç takip edilir (Ballesteros; Alverez, 1991).

Atletizm de Çekicin Genel Özellikleri


Çekiç Ağırlığı: 7,257 kgdır.
Çekicin çapı: Demir veya pirinçten yumuşak olmayan diğer metallerden yapılır. Tam küredir ve en az çapı 102 mm, en fazla 120 mm’dir.
Başla tutma halkasını birbirine bağlar. Tel tek parça çapı 3 mm’den fazla olmayan çelikten yapılmıştır.
Tutma yeri: Sert, eğilmez, kalınlığı 9 mm. olan metalden yapılır. Eni 11 cm, uzunluğu telin tam gerilmesinde 11,5 cm’dir. Aletin uzunluğu 117,5 cm’den daha az olmamalıdır.
Koruma Kafesi: 3.35 m yüksekliğinde.
NOT:Telefon uygulama linki: 

Yorum
0

Paylaş

WhatsApp Facebook Telegram X Platformu