X
Atletizm Nedir, Branşları Nelerdir?

Atletizm Nedir, Branşları Nelerdir?

ABONE OL
29 Mart 2021 20:42
Atletizm Nedir, Branşları Nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ATLETİZM

Atletizm dünyanın en eski sporu ve bütün öteki sporların temelidir.

Atletizm nedir: insanın doğal hareketlerinden olan koşu, atlama, atma ve yürüyüşe dayalı olan fiziki performansı devam ettirme ve geliştirme amacını güden beden çalışmalarının bütününe ATLETİZM denir.

Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu (IAAF) tarafından düzenlenen kurallara göre erkeklerde 23 (dekatlon hariç) , bayanlarda ise 21 (Üç adım atlama, çekiç atma ve sırıkla yüksek atlama dahil ; heptatlon hariç) branş üzerinden yapılır.

Atletizm tarihi gelişimi: İlk olimpiyatların (M.Ö. 776) yarışma programlarına, bugünkü atletizm yarışma dallarının birçoğunun da girdiği söylenmektedir

Modern atletizm 19. yy da İngiltere’de özellikle okullar çevresinde gelişti ( Oxford ve Cambridge ). Necton Loncası 1817 de Atletizm yarışlarını kurallar ve sınırlamalar koyarak düzenlemeye başladı. 1861 de ilk atletizm kulübü , Mincing Lane Athletic kuruldu. 1866 da kurulan Amateur Athletic clup ilk atletizm şampiyonalarını düzenledi. Atletizm aynı yıllarda Amerika, Kanada ve yavaş yavaş diğer ülkelere yayıldı.

1896 da Atina’da düzenlenen modern olimpiyat oyunlarının ilkinde atletizm de yer aldı. Bayan atletler 1928 yılında Amsterdam Olimpiyatlarından itibaren yarışlara kabul edildiler. Atletizm , olimpiyat oyunlarının en yaygın spor dalı ve ağırlık noktasını temsil etmektedir. Günümüzde bütün dünyada uygulanan atletizm kuralları 1912 de Stockholm’de kurulan ve 150 den fazla ülkenin üye olduğu INTERNATIONAL ATHLETIC FEDERATION – IAAF- tarafından saptanmıştır.

ATLETİZM SAHASI

PİST: Standart pist uzunluğu 400 metredir

KULVAR: Pist üzerinde müsabaka süresince 1 atletin koşmak zorunda olduğu ve yarışmacıları ayıran 8 kulvar işaretlenmiştir. Bir kulvarın genişliği 1.22 m olup çizgi kalınlığı 5 cm olarak beyaz boya ile çizilir. Ayrıca çeşitli yarışların başlangıç yerleri de çizgilerle belirlenmiştir. Tüm yarışlar için aynı bitiş çizgisi kullanılır.

Kulvar Uzunlukları ve Kulvar Farkları: Bir dönemeçte başlayan yarışlarda 200 ve 400m gibi bazı atletlerin diğerlerine kıyasla önde başlayarak avantaj elde ettikleri sanılır. Ama dönemeçler dönülürken dıştakilerin daha fazla koştuğu düşünülecek olursa böyle bir avantajın bulunmadığı anlaşılabilir.

Pist dışındaki kulvarların uzunlukları daima içteki kulvarlardan büyüktür.

1. Kulvar : 400 m
2. Kulvar: 407.04 m
3. Kulvar : 414.70 m
4. Kulvar : 422.37m
5. Kulvar : 430.03 m
6. Kulvar : 437.70 m
7. Kulvar : 445.36 m
8. Kulvar : 453.03 m uzunluğundadır

a-) Sürat Koşuları(kısa mesafe): kısa mesafe koşuları sporcuların belirlenen mesafeyi en kısa sürede koşmaları olarak adlandırılabilir.Kısa mesafe koşucularında bulunması gereken özellikler sürat (hız) ve dayanıklılığının(güç, kuvvet) yanında aynı zamanda temposunu da korumak zorundadır. Sürat koşularının hepsinde pist 400 mt uzunluğunda standart sentetik yapay malzeme olan tartan pist kullanılmaktadır. Başlangıç çizgisine atletlerin ilk hızlarını almasını sağlamak için çıkış takozları yerleştirilir ve atletler yarışma başlamadan önce yere çömelmiş durumda beklerler. Çıkış komutu üç aşamadan oluşur yerlerinize (takoza oturuş)  dikkat( çıkış pozisyon alma)son olarak hakemin uyaranı vermesiyle koşuya başlama aşamasıdır. Atletler koşularda çivi uzunluğu 2.5 cm uzunluğunu geçmeyen özel olarak üretilmiş spor ayakkabılar kullanırlar.

Sürat koşularında adım frekansı ve adım uzunluğu önemli bir yere sahiptir

Adım frekansı: bir ayağın yere deymesiyle diğer ayağın yere deymesi arasındaki süreye denir.

Adım uzunluğu: bir ayağın yere deymesiyle diğer ayağın yere deymesi arasındaki uzunluktur

Not: sürat koşularında kullanılan kas tipi beyaz kas tipidir; yani hızlı  kasılan kas liflerinden oluşur

Sürat koşusunun bölümleri

100 METRE

Sürat(hız) 20mSüratte dayanıklılık 50mSüratte devamlılık(kuvvet süratİ)30m

Çıkış                                                                                                                               bitiş                             

ÇIKIŞ: Sürat koşucusunun hakemin yerlerinize dedikten sonraçıkış takozuna geçmesi hazır olmasından sonra hakemin tekrar dikkat komutu ile çıkış uyaranını vermesiyle sporcunun bu uyarana en kısa sürede tepki vermesi, bir sürat koşucusunun patlayıcı kuvveti ne kadar iyi olursa çıkışı o kadar iyi olacaktır,

A)Sürat(hız, adım frekansı): Bu bölümde sporcunun çıkışı ile ilk 20m içerir, sporcu burada adım frekansını ne kadar hızlı yaparsa o kadar iyi olacaktır. Çıkıştan sonra küçük ve seri adımların atıldığı yer bu bölümdür,

Süratte Dayanıklılık: Bu bölümde sporcu adım uzunluğunu süratte dayanıklılığını sağlayarak geçmeye çalışır. Burada sporcu kol ve bacak frekansını sağlamaya çalışı

Süratte devamlılık(kuvvet sürati): Bu bölüm 100 m son 30 m sini içerir sporcunun hızının ve süratte dayanıklılığını birleştirdiği bölümdür.Kısa mesafe sporcusu  anaerobik ortamda koştuğu için( oksijensiz ortam) koştuğu için kol ve bacaklar iyice yorulacaktır. Yanı sporcu ne kadar kuvvetliyse bu alanı o kadar iyi geçer.

200 metre: 100 metre arasındaki fark 200 metrede sporda daha az nefes alıp verir son metrelere geldikçe nefes alıp verişi sıklaşacaktır. 200 m ilk 100 m si virajda koşulur.

400 metre: 400 m iki viraj ve iki düz olmak üzere tam saha koşulur. Sporcu adım ve kol ritmini en iyi şekilde kullanmalı, nefes alış veriş ritmi düzenli olmalı, adım uzunluğu ve süratte devamlılığın önemli bir yer tuttuğu mesafedir.

B)ORTA MESAFE KOŞULARI

       Orta mesafe koşuları  sürat hem dayanıklılığın hem de kuvvet özelliklerinin   önemli rol aldığı koşulardır.orta mesafe koşularının koşu esnasında nefes alış verişini mümkün olduğunca ekonomik kullanmalıdır.  Aynı zamanda sporcular kol ve bacak ritmini iyi ayarlamalıdır. Orta mesafe koşuları 800m ve 1500m olmak üzere ikiye ayrılır.

800 metre: 800 m koşucuları ilk başlangıcı çömelerek yapmaktadır. her sporcu ilk 100 metreyi kendi kulvarında koşmak zorundadır.100 metreden sonra yavaş yavaş birinci kulvara doğru ilerlerler bunun amacı diğer kulvar farklarını ortadan kaldırmaktır. 800 metre atletizm branşının en zor koşusudur; çünkü sporcular 800m de hız dayanıklılık ve kuvveti bir arada kullanırlar son metrelere yaklaştıkça vücut laktik asit birikmesi(yorgunluk) sonucunda iyice yorulurlar sporcu burada aklını kullanmalı hangi mesafede ritmik hangi mesafede hızını artıracağını iyi ayarlamalıdır.

1500 metre:800 metreye göre temposunu ve enerjisini iyi kullanmalıdır. Koşu esnasında sporcu nerede süratleneceğini nerede temposunu ayarlayacağını iyi bilmelidir. Nefes alma ritmini iyi ayarlamalıdır. Sporcu aerobik (oksijenli) ortamda koştuğundan nefes kontrolü önemli rol oynar.

C) Uzun Mesafe Koşuları:

3000 Metre                                 5000 Metre                           10.000 Metre

                     Yarı maraton(21.100m)                            Maraton (42.195m)

D)Bayrak koşularıTakımların 30 cm boyundaki 50 gr ağırlığında tahta veya metal bir sopayı (stafeti) elden ele geçirerek ve sırasıyla koştukları yarışlardır. Takımlar 4 sporcudan oluşmaktadır. Halen günümüzde 4’er kişilik takımlar halinde çeşitli mesafelerde koşulmaktadır.

4*100m Erkekler ve bayanlar arası yapılan Olimpik Atletik yarışmasıdır. Yarışlar kulvar da yapılmaktadır. Koşuya başlayan atlet bayrağı sağ eliyle taşır. Bayrak bir turda 100 metre sonunda olmak üzere 3 kere el değiştirmektedir. Bayrak değiştirilirken önceden işaretlenmiş bölgede yapılmaktadır. Bu kurala uymayan takımlar yarışmadan diskalifiye edilirken hiç bir atlet yarışmada bir bölümden fazla koşamaz.

4*400 Bayrak Yarışları: Bu yarışta 4*100 metre yarışları gibi Olimpik Atletik yarışlarıdır. 4*400 metre bayrak yarışında ikinci yarışmadan itibaren takımlar verilmiş olan handikaba bağlı olarak 400-500 metre sonunda iç kulvara geçebilirler. Yarışma esnasında ise atletler bayrağı verdikten sonra hemen kulvarı terk etmeli ve arkada ki takımın atletine engel olmamalıdırlar. Yarışama esnasında herhanği bir takım kasıtlı veya kasıtsız olarak engelleme yaparsa  ya da bayrak değiştirirken yardımlaşırsa takım olarak diskalifiye olur

E)Engelli Koşular: Eşit aralıklarla yerleştirilmiş engelleri aşarak  koşmaya dayanan hafif atletizm sınıfında pist ve alan sporudur.

Engel geçişi uzatma ayağı ve çekme ayağı olarak ikiye ayrılır.engeller arasını hızlı bir şekilde geçmek için 3 adımda geçilmelidir.

100 m engelli]

Yalnızca kadın sporcuların yarışlarındaki mesafedir. 10 engel bulunur. Başlangıç çizgisinden ilk engele kadar olan mesafe 13 metre olup, engeller arası 8,5 metredir. 4 Kısımdan Oluşur;

110 m engelli

Günümüzde kadınların ve erkeklerin koştuğu uzunluktur.10 engel bulunur. 1. engele kadar 7-8 adımda ulaşılır, engeller arası 3 adımda geçilir. 4 Kısımdan Oluşur;

  • Çıkış
  • Toplanış
  • Fule
  • Varış

400 m engelli

10 adet engel vardır. İlk engele kadar 45 metre vardır. Engeller arası 35 metredir. Son engelden sonra 40 metre koşulur. Dünya çapındaki atletlerden bazıları iki engel arası 12 adımda kat edebilirler.

3000 m engelli

7 adet sulu 28 adet kuru engel vardır. İlk engele kadar 220 metre, engeller arası mesafe 78 metre son engelden sonra 70 metre bulunur

Olimpik hendekli koşusu 3000 metre koşulan, kadınlar ve erkekler branşların da yapılan bir yarışmadır. Hendek yarışının parkurunda 28’i kuru, 7’si sulu 35 engel bulunur. Yarışmacılar engellerin üzerine basıp geçebilirler ya da atlayabilirler. Engellerin arası ortalama 78 m. olup, yüksekliği 91.1-91.7 cm.,genişliği 3.66 m Çarpıldıklarında yıkılmayacak biçimde olup, en içteki üç kulvara yerleştirilmişlerdir. Her iki uçlarında 120-140 cm. arası tabanlar vardır. Başlangıç noktasından itibaren 270m.’ye kadar hendek yoktur. Her turda 5 engel bulunur. Bunlardan dördü kuru, biri suludur. Su hendeğinin genişliği ve uzunluğu 3.66 m., engele en yakın su derinliği ise 70/75 cm’dir. Yarışmacılar su engelini aşarken engelin üstüne basabilir. Su hendeğinin önündeki engel, kımıldamayacak biçimde hendeğe yerleştirilmelidir. Bir hendek koşucusu; engelin yanından geçerse, su engelinin üzerinden veya içinden geçmezse, ayağını veya bacağını engelin yanından geçirirse diskalifiye olur.

KATAGORİLERİNE ENGELLER (engel sayısı, engeller arası mesafeler)


Mesafe
Yükseklikİlk EngelEng. ArasıSon EngelEng. Sayısı 
Küçükler 12-13 Yaş80m.76,2cm.12,50cm.8,00m.11,50m.8 Engel
Yıldız B 14-15 Yaş90m.91,4cm.13,20cm.8,80m.15,20m.8 Engel
 300m.84cm.45m.35m.45m.7 Engel
Yıldız A 16-17 Yaş110m.91,4cm.13,72cm.8,90m.16,18m.10 Engel
 400m.84cm.45m.35m.40m.10 Engel
 1500m.91,4cm.300m78m.70m.12 kuru 3sulu
Gençler-Büyükler110m.106cm.13,72m.9,14m.14,02m.10 Engel
 400m.91,4cm.45m.35m.40m.10 Engel
 2000m.91,4cm.200m.78m.70m.18 kuru 5sulu
Büyükler3000m.91,4cm.220m.78m.70m.28 kuru 7sulu

BAYANLAR

 MesafeYükseklikİlk EngelEng. ArasıSon EngelEng. Sayısı
Küçükler 12-13 Yaş60m.76,2cm.12,00m.7,20m.12,20m.6 Engel
Yıldız B 14-15 Yaş80m.76,2cm12,50m.8,00m.11,50m.8 Engel
 200m.76,2cm35,39m.18,29m.17,10m.10 Engel
Yıldız A 16-17 Yaş100m.76,2cm13m.8,30m.1,30m.10 Engel
 300m.76,2cm45m.35m.40m.7 Engel
Gençler-Büyükler100m.84cm.13m.8,50m.10,50m.10 Engel
 400m.84cm.45m.35m.40m.10 Engel

UZUN MESAFELİ KOŞULAR

Uzun Mesafe Koşuları Mesafelerine göre 3 bölüme ayrılmaktadır.

1-) 3000 Metre Koşusu: Pistin 400 metre uzunluğundaki bölümünden 7.5 tur olarak koşulduğu uzun mesafe koşusudur.

2-) 5000 Metre Koşusu: Pist üzerinde yapılan bu koşu pistte 12.5 olarak koşulmaktadır. 5000 metre derecesi 1875 yılında Londra da 17.07 ile yapılmıştır.

3-) 10000 Metre Koşusu: 400 metrelik oval pistte 25 tur olarak koşulmaktadır. En önde koşan atlet ile arkadan gelen atlete 400 metre fark yapmasına ”tur bindirme” denir.

MARATON: Atletizm dalı içerisinde en uzun koşu mesafesidir. Her 5 km lik mesafeye sporcuların su ihtiyaçlarını karşılamaları için su konur sporcular istediklerinde bu sulardan alıp içebilirler

YARI MARATON: İsminden de anlaşıldığı gibi maratonu yarısı kadardır 21.100 m. dir.

ATMALAR

Gülle Atma: Bayanlarda ağırlık 4kg. , çap 95-100mm.dir. Erkeklerde ağırlık 7.260kg. , çap 110.30mm. dir.2.13,5 mt. Çapında bir daire içinden atış yapılır.Atış yapmaya gelirken ve atış yaptıktan sonra,atış yönüne basılmaz aksi halde diskalifiye olunur.Belli bir teknik gerektirir. Genelde atış yönüne sırtı dönük başlayan sporcu,geriye doğru kayma yaparak ,atış alanına yaklaşır,ve ayağını takoza dayar,vücudunu atış yönüne döndürerek gülleyi omuzdan ileri doğru atar.Güllenin ileri doğru bir kavisle atılması daha uzun mesafeye gitmesini sağlar

Gülle atış alanı

:

Güllenin tutuluşu ve yerleştirilişi:

GÜLLE ATMA TEKNİKLERİ

Durarak atış:                                        

durarak gülle atma

Kayarak atış:

Kayarak Gülle Atma

Dönerek atış:

Dönerek Gülle Atma

Cirit Atma:

25-30 m. lik koşu alanın da hız koşu sonunda yaklaşık 5 çapraz adım atılır ve harket sonunda güçle atış yapılır.Bayanlarda 600gr,erkeklerde  800 gr. ağırlığındadır.Yine gülle de olduğu gibi asla atış yönüne basılamaz

Ciritin tutuluşu:

5 adıma giriş ve atış ve ciriti geriye götürme:

Çekiç Atma:Bildiğimiz çekice benzemez Sapı,teli ve güllesi olan bir yarışma aletidir.Erkeklerde 7,257,bayanlarda ise 4 kilo dur.Genellikle çekici iki kere çevirdikten sonra,atış yerine  kayarak 3-4 dönüş yaparak gelirler.

Çekicin Özellikleri

Çekicin tutuluşu:

Çekici döndürme ve atış Modern çekiç atma tekniğinde atıcı, çekici fırlatmadan önce vücuduyla üç tam ve seri dönüş yaparak çekicin hız kazanmasını sağlar. Bu spor için güç, denge ve çok iyi bir zamanlama gereklidir. Atlet atış yaparken, fırlatma alanını çevreleyen çembere ya da çemberin dışına basarsa, ya da çekiç, atış alanında dairenin merkezinden doğru çizilen 40 derecelik bir açı diliminin dışına düşerse atış geçersiz sayılır.

Disk Atma:En eski yarışma dallarından biridir.Yapılan arkeolojik kazılarda disk atan antik yunan heykelcikleri bulunmuştur.Erkeklerde 2 kg.ağırlığında, 219 mm. çapında,bayanlarda ise 1 kg ağırlığında ,180 mm. çapındadır. Bu da daire içinde yapılan atışlardan biridir. Atış alanına yüzleri dönük başlarlar,ve yine teknik isteyen dönüşlerle atış alanına yaklaşır ve atışlarını yaparlar.

Diskin tutuluşu

Diski atış:

ATLAMALAR

1-Yüksek Atlama:

Koşarak hız alınır ve iki dik ayağın üzerinde duran çıtaya yaklaşıldığında,tek bacak ile sıçranarak,çıtayı düşürmeden diğer tarafa geçmeye çalışılır. Atletler istedikleri yükseklikten yarışmaya başlayabilirler.Yada bir yüksekliği pas geçebilir,bir sonra ki yüksekliği deneyebilirler.Eğer 3 başarısız atlayışı 3 defa üst üste yaparlarsa elenirler

KOŞU ADIMLAMASI 

                                YÜKSEK ATLAMA ÇITASINDAN GEÇİŞ

SIRIKLA YÜKSEK ATLAMA

 Sırıkla yüksek atlama, atlama noktasından 45m uzunluğu olan bir koşu pistinde koşulmak suretiyle yapılmaktadır. Bu pistin ucunda iki direk arasında atlama cıtası ve düşme minderi bulunmaktadır. İki direğin tam orta noktası olan yerde atlama sırığının saplandığı, sırık saplama yuvası bulunur. Toprak zemine gömülü vaziyettedir.

Her sporcunun atlayacağı yüksekliği geçebilmesi için 3 atlayış hakkı vardır. Sporcu yarışma sırasında geçebileceği yüksekliği kendisi seçer. Düşük yükseklikleri pas geçebilir. 3 atlayış hakkını kullandığı halde seçtiği yüksekliği geçemezse elenir. Yarışmacı 2 başarısız atlayıştan sonra son hakkını kullanmadan önce isterse yüksekliği artırabilir. Atlama sırasında sırık kırılırsa bu atlayış hatalı atlayış sayılmaz. Her seri atlayışlar tamamlandığında çıta yüksekliği artırılır. En yüksek mesafeyi atlayabilen yarışmayı kazanır.

Araç gereç ve bu iş için gerekli malzemeleri hazırlayıp kontrol eden aynı zamanda da sporcuların atlayış yükseklik derecelerini kaydeden 2 hakem ve yarışmaları izleyerek gözleyen 1 hakem olmak üzere toplam 3 hakem vardır.

Yarışmalar sırasında aynı dereceyi paylaşan 2 sporcu varsa yükseklik artırılmak suretiyle yarışma devam eder. En son artırılan yüksekliği iki atlette geçemezse son geçtikleri derecelerinde en az cıtayı düşüren sporcuya bakılır. Çıtayı az hak kullanarak geçen yarışmayı kazanır.

2-Uzun Atlama (tek adım atlama)Yaklaşık 45 m.  bulan hız alma mesafesinden başlar ve basma tahtasında belirlenen alanı geçmeden kum havuzuna atlanır. Basma tahtasının üzerine macun gibi bir madde döşenir ve sporcunun ayağının geçip geçmediğine bakılır. Ayak, basma tahtasını geçmişse atlayış,havaya kaldırılan kırmızı bayrakla geçersiz sayılır.Bu nedenle sporcular,nereye kadar nasıl koşacaklarını işaretlerler. Basma tahtasının bitiminden sporcunun en son değdiği yere kadar ölçüm yapılır.Bu nedenle sporcular,atlayıştan sonra geriye düşmemeye özen gösterirler.Atletlerin 6 atlayış hakkı vardır.En uzun olanı en iyi atlayışı olarak sayılır.

AŞAMALARI:

 1Koşu:Son birkaç adımda ağırlık merkezinin hafifçe aşağıya alındığı sıçramaya hazırlık safhasını içeren düzenli hızlanılan 30-40 m. Uzunluğundadır..
Sıçrama: Sıçramada ayak tabanı topuk dahil yerle temasa geçer. Ağırlık merkezi sıçrama bacağına aktarılır ve kalça , sıçrama bacağı hafifçe bükülür. Bu bükülme hızlı ve kuvvetli olur.

-Uçuş: Çeşitli teknikler kullanılır. Yukarıda 2 ½ adımlama (hitckick) tekniği gösteriliyor. Birinci adım sıçrama bacağının yerden ayrılmasının tamamlandığı adımdır. İkinci adım bunun ters hareketidir. Son adım ise savurma bacağının uzanma hareketine katılmasıdır.

Düşüş: Her iki bacakta bisiklet hareketi yapar ve kollar denge için kullanılır. Öncelikle havada koşu pozisyonundadır. Buradan yukarı ve uzanmaya yardım edecek şekilde öne ve aşağıya hareket eder. Gövde bacaklardan çok az önde bulunur. Uzanmadan dizler bükülerek momentumun izin verdiğince gövde öne alınır.

Üç adım atlama

3 Adım Atlama Müsabaka Kuralları

  • Üç adım atlama; sıçrama, adım ve atlayıştan oluşacaktır.
  • Sıçrama, sporcunun sıçrayışı gerçekleştirdiği ayağının üzerine düşeceği şekilde yapılmalı, adım kısmında diğer ayağının üstüne düşmeli ve hemen sonra atlayışı gerçekleştirmelidir. (Sporcu, atlarken, salınan ayağı ile zemine değerse, bu durum hata olarak değerlendirilmeyecektir.)
  • Erkekler için sıçrama çizgisi ile kum havuzunun uzak kenarı arasındaki mesafe en az 21 m olacaktır.
  • Uluslar arası yarışmalarda sıçrama çizgisinin, kum havuzunun yakın kenarına olan mesafesi, erkekler için 13 m ve kadınlar için 11 m’den az olmayacaktır. Bu mesafe diğer yarışmalarda yarışmanın düzeyine uygun vaziyette olacaktır.
  • Sıçrama ve adım için, basma tahtası, sıkı ve uygun biçimde basmayı sağlayacak 1,22m genişliğinde sıçrama alanı olacaktır.

Sıçrama tahtasıS ıçrama, düşme alan yüzeyi ve koşu yolu ile aynı seviyeye gömülü basma tahtası ile gerçekleştirilecektir. Basma tahtasının düşme alanına yakın olan kenarı sıçrama çizgisi olarak adlandırılacaktır. Sıçrama çizgisinin hemen arkasına, hakemlere yardımcı olması için üzeri macun (plastisin) kaplı gösterge tahtası konacaktır.

  • Basma tahtası dikdörtgen biçimde, ağaçtan ya da ayakkabı çivilerinin kaymayacağı uygun malzemeden yapılmış olacaktır. 1,22 m uzunluğunda, 20 cm genişliğinde ve 10 cm’den fazla derinliğe sahip olmayacaktır.

YOL YARIŞLARI

a-) Maraton: Maraton adını Yunanista’nın eski adı olan Marathon savaşından almıştır. 1896 yılında Atinada Olimpiyat Oyunlarında koşulan maraton 1924 yılında 42.195 metre olması kararlaştırıldı. Maraton parkurları ve şartları eşit olmadığından dolayı dünya rekoru kaydı tutulamadığından dolayı onun yerine en iyi derece vardır. Türkiye ise ilki kez 197 yılında resmi yarışmalarda yer aldı.

Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu 1992 yılından itibaren 21.100 m.’de Yarı Maraton Dünya Şampiyonası düzenlemeye başladı. Maraton koşularında çıkış ve bitişler genellikle stadyum içinde olursa da bu şart değildir..

Yarışma esnasında her 5 km ye yerleştirilen resmi yiyecek ve içecek stantlarından istediklerinden alarak enerji depolayabilirler. Maraton koşucusu yarışma esnasında 3000 bin kalori ye kadar enerji harcayabilirler. Yollar üzerinde yapılan yarışmalarda parkur, koşu çizgisi boyunca ölçülür. 50 m.’den fazla fark kabul edilmez.

b) Yürüyüş: Olimpiyat oyunlarında hafif atletizm dalında bir spordur. Yürüyüş esnasında adımlar zeminle temasını kaybetmeden yürümek ile yürüyüşü birbirine karıştırmamak en büyük özelliktir.

Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu 1992 yılından itibaren 21.100 m.’de Yarı Maraton Dünya Şampiyonası düzenlemeye başladı. Türkiye’de 1940 yılında Robert Koleji’nde yapılan atletizm yarışmalarında, 1500 m yürüyüş yarışması yer almasına rağmen, ilk resmi yarışmalar 1952 yılında İstanbul’da yapılmaya başladı. İlk yürüyüş yarışması 10 km. üzerinden Fenerbahçe Stadın’da yapıldı. Bu yarışmalarda yer alan ilk Türk atletleri Selahattin Yıldız, Vartan Avukyan ve Isak  Franco’dur.Yürüyüş ayakkabıları dayanıklı ve hafif olmalıdır. Ayakkabının bir diğer özelliği ise taban kalınlığı 13 mm yi ve topuk ise tabandan 13 mm de daha yüksek özelliğe sahip olabilir.

c) Kır Koşuşu: Kırsal alanlarda inişli-çıkışlı toprak üzerinde yapılan uzun mesafe koşusudur. Kros olarak da bilinir. İlk uluslar arası yarışma Fransa ile İngiltere arasında 1898’de yapılmıştır.

giyerler.d) Yol Koşusu: Kış koşularının değişik bir türü olup, şehir içindeki ana cadde ve sokaklarda koşulur. Türkiye’de ilk kez 1922 yılında Fatih ile Harbiye arasında koşuldu. Şehir trafiğinin yoğunlaşması bu koşulara olan ilgiyi azaltmasına karşın, Ankara’da yapılan 2000 yılında 65’incisi. düzenlenen “10 bin 500 m.’lik bir sokak koşusu olarak yapılmaya devam etmektedir. Ayrıca Hürriyet gazetesi tarafından düzenlenen “Dedeler Yarışı” da, 1980 yılından beri bir sokak koşusu olarak sürdürülmektedir. (50-55, 56-60, 61-65 ve 66 ve daha üstü yaş gruplarında). Bir diğer sokak yarışı da Asya – Avrupa Maratonu ile yapılan halk koşusudur

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP