36,4592$% 0.37
38,1983€% -0.2
3.437,53%0,26
5.772,00%0,22
9.602,16%-2,09
3471858฿%-1.31681
101052Ξ%0.18704
Erkeklerde artistik jimnastik
Yer hareketleri: 12 m karelik bir alanda yapıldığı yer hareketlerinden oluşur. Bu alan bir sert olmayan üst üste yapılan hareketler sonucu darbeleri emen ve yaylı bir yapıya sahiptir. Erkeklerde yer hareketlerinin süresi 50 ile 70 saniyedir.
Yer hareketlerini yapan sporcularda esneklik, güç, poz verme, denge unsurlarının yanın da gerekli olan diğer hareket geçişlerini en iyi şekilde yapabilme yeteneğine sahip olmalıdır. Sporcu hareket geçişlerini ritimli ve hareketler arası geçişleri uyum içinde gerçekleştirmeli aynı zamanda verilen alanın büyük bir bölümünü kullanarak değişik yönlerde hareket etmelidir.
Kadınlarda yer hareketleri müzik ile yapılır müziğin ritmine uygun hareket bütünlüğü içerisinde 70 ile 90 saniye arasında hareketlerini tamamlar
Kulplu Beygir: Kulplu beygir etkinliği modern olimpiyatlarda erkek yarışmalarda kullanılan bir jimnastik aletidir. Sporcu pompaları atın üzerinde tutarak elleriyle kendini destekler ve tek veya çift daireleri ile bacaklarıyla çapraz makas hareketlerini durmaksızın yapar.
Aynı zamanda sporcu kulplu beygirin önüne tarafına, ortasına ve arka tarafa dönüşler ile ellerin kavrayışındaki değişiklikler ile birleştirir. Hareketleri kulplu beygirin hem sağına hem de solunda yapması gerekir sporcu hareketleri bacaklar bir arada dairesel ve salınımlar halinde hareketleri ile birleştirerek yapar.
Sporcu bu kombinasyonları yumuşak bir şekilde ve uzatılmış bir vücut çizgisi düz bacakları korurken kulplu beygirin üzerinde gezinerek gerçekleştirir. Mümkün olduğunca kulplu beygirin tüm kısımlarını kullanmalıdır.
Kulplu beygirin boyutları
Halka: ahşap veya metalden oluşan halkalar;
Halkalar üzerinde rekabet egzersizleri halkalar sabit pozisyondayken yapılmalıdır. Vücudun sallanma hareketlerini, sporcunun kuvveti ve pozisyonları tutmayı birleştirir. Bir harekette biri kuvvet diğeri sallanarak elde edilen en az iki amut olmalıdır.
Halkalar arası tipik kuvvet hareketi kollar yana doğru gerilmiş gövdeyi ayaklar yere doğru bakacak şekilde dikey olacak şekilde bir diğeri kuvvet hareketi ise kaldıraç; gövde yatay olarak gerilmiş düz kollar ile gerilmiş düz kollar ile asılı. Sporcu performansını gösterirken ileri geri salınımların ve kuvvet tutucu parçaların sunumunda kontrol, güç ve denge göstermelidir.
jimnastikçinin performansını gösterdikten sonra yere inmesi inmeden önce havada gösterecekleri hareketlerini göstermesine izin vermelidir.
Atlama masası
Atlama masası hem erkeklerde hem bayanlarda yapılan bir jimnastik çeşididir. Hata payı az olan patlayıcı ve adrenalin gerektiren bir jimnastik türüdür jimnastik türleri arasında en kısa sürede biten etkinliktir ama zorluk derecesi olarak diğer türlerle eşit derecededir.
Tüm jimnastikçiler; hafif eğimli, yastıklı, ve yaylı bir örtüye sahip metal bir ekipman parçası olan atlama masası adı verilen bir aletten atlarlar.
2001 yılında atlama masası silindirik bir yapıdan (kulplu beygire benzeyen) bir yapıdan mevcut yapıya değiştirildi. Modern atlama masası eskisine oranla daha güvenli hale getirilmiştir.
Sporcular seçtikleri herhangi bir masadan atlayabilirler, genellikle başarıyla atlayabilecekleri en zor masayı seçerler.
Sporcu 25 metrelik bir koşudan sonra tahtaya temas ettikten sonra uçuşa başlar ve uçuşun ikinci aşamasında daha fazla yüksekliğe ve daha ileri gitmesi için masayı iter ve dinamik bir şekilde kendni yukarı doğru ittikten sonra daha kararlı bir şekilde inişe geçer
Boyutları
Yerleşim uzunluğu 3.5m genişlik 1 m
Paralel çubuklar:
19. yy başlarında almanlar tarafından icat edilmiştir. Paralel çubuklar jimnastik yarışmalarında erkekler tarafından gerçekleştirilen hareketler, uçuş, kuvvet ve dengeyi birleştirerek salınımların baskın olduğu bir jimnastik çeşididir. Özellikle üst vücut kuvvetinin artırılması gerekir.
Çubukların yüksekliği ve genişliği sporcunun yapısına boyuna göre ayarlanabilir şekildedi.
Boyutları:
Barfiks: Yatay ( yüksek) Çubuk
Boyutları:
Yatay çubuk aynı zamanda yüksek çubuk olarak da adlandırılır. Jimnastikçinin yatay bir çubuk üzerinde havada stuntlar yaptıkları artistik jimnastik disiplinidir.
Aşırı güç istediğinden erkeklerde uygulanan jimnastik çeşididir. Sporcular performansını sergilerken çubukları daha iyi kavramak için deriden yapılmış saplar seçerler.
Sporcular her seri için amuda kalkma, dönmeler, bükülmeler, döndürmeler, serbest bırakma- seyahat-yeniden çıkarma ve çıkarma dahil ve bu hareketlerle sınırlı olmayan birkaç hareket daha yaparlar.
Her seride yapılması gereken bazı hareketler vardır. Aynı zamanda gerçekleştirilmesi gereken gerekli hareketler de vardır.
Sporcular serilerini gerçekleştirirken barı tutmak için kullandıkları dört farklı kavrama türü vardır. Bunlar üstten kavrama, dorsal kavrama, ters kavrama ve alttan kavramadır. Sporcular hareketleri gerçekleştirirken o harekete uygun tutuş türünü kullanır. Her seride gerekli hareketlerin gerçekleşmesine ve diğer hareketlerin zorluğuna ve ayrılma durumlarına göre seriler değerlendirilir.
NOT: Telefon uygulama linki:
Bedenegitimispor.com, beden eğitimi ve spor alanında güncel bilgiler sunan bir platformdur. Sitede spor branşları, egzersiz önerileri, beden eğitimiyle ilgili eğitim kaynakları yer almaktadır. Aynı zamanda spor dünyasından haberler ve akademik içerikler de paylaşılmaktadır. Sporla ilgilenen herkes için rehber niteliğinde bir site olup, beden eğitimi öğretmenleri ve sporcular için de önemli bilgiler içermektedir