Ritmik jimnastik Nedir

Ritmik jimnastik Nedir

ABONE OL
11 Ocak 2021 00:27
Ritmik jimnastik Nedir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

RİTMİN JİMNASTİK NEDİR?

Ritmik jimnastik: tek tek veya grupların bir zemin üzerinde çember, top, kurdele, ip, sopa, kurdele ile müzik eşliğinde performanslarını sergilediği kadınlara özgü bir spor dalıdır. Jimnastikçiler spor, dans bale, jimnastik unsurlarını birleştirirler.

 Her hareket, kuvvet, güç, esneklik, çeviklik, el becerisi, dayanıklılık ve el göz koordinasyonu gibi fiziksel yeteneklerin yanı sıra yüksek derecede atletik beceri gerektiren bir jimnastik dalıdır. Ritmik jimnastik beden farkındalığını ve kontrolünü öğretir.

Ritmik grup jimnastiği beş veya daha fazla sporcu tarafından gerçekleştirilen ve aynı zamanda birden fazla alet kullanılan karmaşık beceriler karışımını içerir.

Ritmin jimnastiğin amacı: Hakemleri elde tutulan aparatlar ile jimnastik minderinin tüm alanlarını kullanarak ardı ardına oluşan beceriler arasında keskin geçişleri sağlamak ve ince kareografiye sahip beceriler ile şaşırtmak aynı zamanda en iyi skoru elde etmeyi amaçlamaktır.

Ritmik jimnastik diğer spor dalları için atletik potansiyelini geliştirmek için yardımcı olacaktır.

Jimnastikçi dengeli bir kompozisyon elde etmek için, kullandığı aparat ile müzik arasındaki uyumu sağlamalıdır. Aparatı iki eliyle de kullanmalı havaya atmalı kendisi ise sürekli hareket halinde olmalıdır. Jimnastikçi müzik eşliğinde 13 metrekarelin bir minderde serisini uygular

Ritmik Jimnastiğin Faydaları;

  • Spor ve yaşam için duruş ve kendinden emin vücut hareketlerini geliştirir.
  • Koordinasyonu ve çevikliği geliştirerek beden farkındalığını ve denge yaratıcılığını artırarak kendine güveni artırır.
  • Esnekliği ve gücü artırarak ileriki yaşlarda oluşacak zorluklara ( sakatlanmalara) hazır duruma getirir.
  • Şimdiki ve sonraki yaşam koşullarına karşı sağlıklı zihinler ve bedenler geliştirir.
  • Bireyin kendine güvenini ve öz saygısını artırır

Ritmik jimnastikte kullanılan aparatlar:

  • Halat (ip): Ritmik jimnastik de kullanılan ip kenevirden ve ya hafif flik ve esneklik özelliğini koruyan sentetik malzemeden yapılır. Temel beceriler arasında ip üzerinden atlamak ve atlama yer alır. Bunun yanında salıncaklar, fırlatmalar, daire çizmeler, dönüşler ve sekiz figürü bulunur. Serinin tüm hareketlerinin ve özelliklerinin gerçekleştirilmesi için ip hafifçe tutulmalı. İp açık ve ya katlanmış olarak da tutulabilir.
  • Çember (Kasnak): bir jimnastik aparatı olarak çember; 80-90 cm çapında plastik ve ya ahşaptan yapılır. Temel beceriler arasında el veya vücut etrafında döndürme ve yuvarlama yer alır.

 Bunun yanında salıncaklar daireler, sekizli şekiller, fırlatmalar, yakalamalar (el, ayak, bacak, kol hatta boyun ile)  çemberin içinden ve ya üzerinden geçmeler dahil edilmesi gereken becerilerdir.

 Jimnastikçi yüksek düzeyde devamlılık gösterirken seri boyunca dans adımlamalarının, atlamaların ve zıplamalarının hızında ve uygulanmasında da çeşitlilik göstermelidir.

  • Top:  Top kauçuk ve ya sentetik malzemeden yapılmıştır ve çapı 18-20 cm dir. jimnastikçi topu bileğine temas ettirmemeli aynı zamanda topu iyi kavramalıdır. Top ile yapılan serilerde jimnastikçinin yapması gereken temel hareketler vardır.
  • Bunlar arasında topu fırlatma, zıplama ve yuvarlanmalardır. Jimnastikçi her iki elini de kullanmalı ve sürekli olarak beceriler arası geçişleri hatasız yapmalı ve becerileri bir birleri ile uyumlu ve zemin alanının her yerinde becerilerini gerçekleştirmeli.
  • Sopalar: Ahşap veya sentetik malzemeden yapılan sopalar ritmik vuruşlar ile karakterize edilir. Ritmik jimnastikte kullanılması en zor aparatlardandır.
  • Jimnastikçi koordinasyonda usta hale gelmeli. Temel beceriler arasında değirmenlerin ve küçük dairelerin temel unsurlarına dayanan koordinasyon, asimetrik hareketlerin yanında, salınım, fırlatma, yakalama gibi beceriler vardır.
  • Kurdele: Ritmik jimnastik ile en çok ilişkilendirilen aparat olan kurdele 6 metre uzunluğundadır. Jimnastikçi hareketlerini gerçekleştirirken hareketler, büyük düzgün ve akıcı olmalıdır.

Şeritte yanlışlıkla oluşan düğümler puan silinme ile cezalandırılacağı için spiral ve daireler yapılması için yüksek düzeyde koordinasyon gerektirecektir.

Jimnastikçi 6 metre uzunluğundaki kurdeleli hareketlerin büyük, pürüzsüz ve akıcı olmasının yanında koordinasyonun önemli bir beceri faktörü olmasını sağlamalıdır.

Jimnastikçi serisini yaparken bazı temel unsurları da gerçekleştirmelidir bunlar; salınımlar, daireler yılanlar ve spiralleri yapmalıdır.

NOT: Telefon uygulama linki:  tıklayarak üye olabilirsiniz

MAKALEYİ FAYDALI BULDUYSANIZ YORUM BIRAKIN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP