X
Cimnastiğin Tarihi ve Türkiyedeki Gelişimi.

Cimnastiğin Tarihi ve Türkiyedeki Gelişimi.

ABONE OL
15 Ocak 2021 23:51
Cimnastiğin Tarihi ve Türkiyedeki Gelişimi.
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Tuzla Jimnastik Okulu Cimnastik Tarihçesi

Yunan ve Mısır uygarlıklarına kadar uzanan uzun bir cimnastik tarih geçmişi vardır. 1450 ve 1800 yıllar arasında gerçek anlamda eğitim aracı olarak görülmeyip 1800 yıllarından sonra yaygınlaşmaya başlamıştır.

1896’da olimpiyatlarda seçilen spor dalından birisi olmasına rağmen yalnızca Erkeklerin katıldığı spor türüydü. Kadınlar ilk 1934 yılında Olimpiyat Oyunlarında yarışmacı olarak görülmüştür. Dünya şampiyonaları da 1934’de başlamıştır. Jimnastiğin ilerlemesindeki bir etken de televizyonlarda yayınlanması olmuştur.

Televizyonlarda yayınlandıktan sonra cimnastik sporunun daha çok ilgi görmesi ve ilgilenen kişilerin artmasına sebep olmuştur. Türkiye’de ise ilk antrenör Faik Bey’dir. 1859 yılında doğmuş olan Faik Bey 1879 yılı sonrası bir çok Jimnastikçi yetiştirdiği üzere 42 yıl görev yapmıştır.

İlk jimnastikçi olarak da bilinmektedir. Jimnastik sporuyla uğraşan Türk yarışmacılar 1906 yılında ilk kez arenaya Atina’da çıkmıştır. Türkiye ilk olarak 1908 yılında Londra’da olimpiyatlara katılmıştır. Türkiye’yi bu yarışmada Erdekli Miltiyadi Aleko Mulos temsil etmiştir. Uluslar arası yarışmalara 1960 yılında Türk yarışmacılar katılmıştır.

Modern jimnastiğin Türkiye’de ilk uygulandığı okul, Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’dir ve okulun kuruluşu ile başlar. 1868 yılında tamamen batılı programla faaliyete geçen okul, Fransa’dan getirilen kadroda bulunan beden eğitimi öğretmeni Monsieur Curel ile modern jimnastiği Türkiye’ye getiren ilk kurum olmuştur.

Türkiye’de jimnastik ve halter özellikle ilk dönemlerde iç içe ve birlikte sürdürülmüştür. Çünkü Türkiye’de benimsenen ilk jimnastik türü aletli olanıdır.

Bu nedenle jimnastik salonunda halter çalışmalarında gereksinimi duyulan araçlar kullanılmış, böylece vücut esnekliğinin yanı sıra adale gelişimi ve kuvvetlenmesi ağırlık çalışmalarıyla sağlanmıştır.

Aletli jimnastik ülkemizde uzun yıllar uygulanmıştır. Curel, okulda görev aldığı ilk iki yıl içerisinde okul binasının bir salonunu jimnastikhane hâline getirmiş, Fransa’dan beraberinde getirdiği araç ve gereçlerini bu salona yerleştirmiştir.

Bazı öğrenciler beden eğitiminin yararlarını, o yıllarda tam kavrayamadıkları için bu hareketlere katılmamışlar ve jimnastik çalışmalarında bulunan arkadaşlarını da şaşkınlıkla izlemişlerdir

Ritmik Jimnastik nedir? - Genel Kültür

Ritmik Jimnastik

Curel’in okuldan ayrılmasından sonra Monsieur Moiroux adında bir başka Fransız beden eğitimi öğretmenliğine atanmıştır, ilkin Curel’in başladığı jimnastik çalışmalarına, bu yeni öğretici zamanında daha çok öğrenci katılmaya başlamıştır.

Hatta Curel’in yetiştirdiği birkaç Türk genci, çeşitli hareketlerin uygulamasında Moiroux’un dikkatini çekecek kadar başarılı olmuşlardır. Galatasaray Sultanisi’nde üçüncü beden eğitimi öğretmeni olarak Monsieur Martinetti görev almıştır.

Martinetti de öteki meslektaşları gibi aletli jimnastiğe büyük önem vermiştir. Bu Fransız öğretmen 1878 yılında Galatasaray Sultanisi’nden ayrılarak Harbiye Mektebi’ne jimnastikçi olarak atanmıştır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP