X
Jimnastikte Yatay Çubuk (Barfiks) Nedir?

Jimnastikte Yatay Çubuk (Barfiks) Nedir?

ABONE OL
11 Ocak 2021 00:30
Jimnastikte Yatay Çubuk (Barfiks) Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Yatay Çubuk (Barfiks)

Boyutları:

  • Yükseklik 2.78 metre
  • Uzunluk 2.40 m
  • çubuğun çapı 2.8 cm

Yatay çubuk aynı zamanda yüksek çubuk olarak da adlandırılır. Jimnastikçinin yatay bir çubuk üzerinde havada stuntlar yaptıkları artistik jimnastik disiplinidir.

Aşırı güç istediğinden erkeklerde uygulanan jimnastik çeşididir. Sporcular performansını sergilerken çubukları daha iyi kavramak için deriden yapılmış saplar seçerler.

 Sporcular her seri için amuda kalkma, dönmeler, bükülmeler, döndürmeler, serbest bırakma- seyahat-yeniden çıkarma ve çıkarma dahil ve bu hareketlerle sınırlı olmayan birkaç hareket daha yaparlar. Her seride yapılması gereken bazı hareketler vardır. Aynı zamanda gerçekleştirilmesi gereken gerekli hareketler de vardır.

Sporcular serilerini gerçekleştirirken barı tutmak için kullandıkları dört farklı kavrama türü vardır. Bunlar üstten kavrama, dorsal kavrama, ters kavrama ve alttan kavramadır. Sporcular hareketleri gerçekleştirirken o harekete uygun tutuş türünü kullanır.

Her seride gerekli hareketlerin gerçekleşmesine ve diğer hareketlerin zorluğuna ve ayrılma durumlarına göre seriler değerlendirilir. Yatay çubuk da en göz alıcı beceriler salıncaklar, bırakma hareketleri ile yüksekten iniş becerileri oluşturur.

Seri sırasında sürekli dönüş ve jimnastikçinin barı bırakıp-kavradığı en az bir beceri gerçekleştirmesi gerekmektedir. Ayrıca el-kavrama, dorsal asma ve ya çubuğun arkasına doğru en az bir hareket gerçekleştirmelidir. Sporcu aynı zamanda bir stalder çemberi gibi bar içi becerisi gerçekleştirmelidir.

Yatay çubuk (barfiks) da elit jimnastikçiler genel olarak çoklu serbest bırakma hareketlerini tamamlar ve yüksek zorluktaki becerileri serbest bırakma hareketlerinden önce ve sonra birleştirmek için bonus puanlar alırlar. Bunun için hakemler birden fazla takla, bükme ve yüksekten inişlere bakarlar.

Bir jimnastikçinin kazanma umuduna sahip olması için küçük hata payı olan ama zorluk derecesi yüksek serbest bırakma ardından barı tekrar kavrama gibi becerileri gerçekleştirmelidir serbes bırakma hareketi korkusuz ve cesaret gerektiren ve barın 3.5 m ile 4.5 m üzerinde gerçekleştirilir.

Sporcu barı tekrar dan yakalarken formunu korumalıdır ki hakemlerden iyi puanlar alabilsin. Yüksek serbest hamlelerine örnek olarak tam bir bükülme ile KOVACS, tam bir bükülme ile gerilmiş TKATCHEV ve ya tam bir bükülme ile bir GİENGER örnek olarak gösterilebilir

Yatay çubuk (bar) da ne görmek isteriz;

  • Bükülme gerçekleştirirken farklı vücut pozisyonlarında ( kıvrımlı, mızraklı ve gerilmiş) çubuk üzerinde çift sırt saltolar ( Kovacs)
  • Çift büküm, gerilmiş pozisyonunda çift arka çıkar
  • Piruetlerle karmaşık bar içi beceriler

Yatay çubuk (barfiks) üzerinde gerçekleştirilen jimnastik becerileri puan kodu ile düzenlenir. Yatay çubuk (barfiks) becerisinin bir dizisi olan seri, genellikle çeşitli tutuşlardan oluşan devler (fazla tutma, alttan tutma, dorsal tutuş ve karışık tutuş), çubuk içi dönüşler, bırakma ve yeniden tutma becerileri ile bir inme hareketlerini içerir.

Yatay çubuk (barfiks) jimnastikçilerinin dev salınmalar sırasında sergiledikleri güç ve çoğu kez bir den fazla çevirme ve ya bükülme içeren havada yaptıkları salınımları, inişleri ve çoğu durumda çubuk üzerinde uçuş sırasında sergilediği güç nedeniyle genellikle en heyecan verici etkinliklerden biri olarak kabul edilir

Kavrama çeşitleri;

Yukarıdan aşağı kavrama yada düzenli kavrama: yatay çubukta kullanılan standart kavrama çeşidi olup, üstten tutuşlar da el sırtı jimnastikçiye bakacak şekilde  barı avuçlarının içine alırlar

Dorsal tutuş: aynı zamanda dorsal asma olarak da bilinir; jimnastikçinin bacakları kollarının arasından geçerek ‘’ kedinin derisi’’pozisyonuna geçerek  kullanılan bir üstten tutmadır.

  • Not: üstten tutuş dev salıncaklarda dorsal tutuş ise Alman dev salıncaklarda kullanılır

Ters kavrama ( el altından kavrama),  yukarıdan aşağı kavramanın tam tersi kavrama şeklidir. Avuç içi jimnastikçiyi gösterecek şekilde barı kavramasıdır. Barfikslerde kullanılan tutuşa benzer. İleri doğru dev salıncaklar bu tutuşu kullanan beceriler arasındadır.

Elgrip ( el altından) kavrama: elgrip ve ya L- grip eller ovar kavrama 180 derece dışa doğru açık veya kartal kavrama. Başparmaklar çıkarılır ama şeridin tersi yönünde, bu pozisyonda omuzların esnekliği jimnastikçinin rahatça sallanmasını sağlar.

Karışık kavrama: her bir konumda yandan askıdaki alçak kulpların kombinasyonudur. Bu tutuş serbest bırakma becerilerinde daha fazla yükseklik kazanmak için kullanılır

NOT: Telefon uygulama linki: bit.ly/2ZQHkY tıklayarak üye olabilirsiniz

MAKALEYİ FAYDALI BULDUYSANIZ YORUM BIRAKIN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP