X
Kadınlarda Artistik Jimnastik

Kadınlarda Artistik Jimnastik

ABONE OL
17 Aralık 2020 13:08
Kadınlarda Artistik Jimnastik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadınlarda Artistik Jimnastik

Yer Hareketleri

Kadın artistik jimnastik içinde yer alan yer veya zemin jimnastiği olarak adlandırılır. Sporcu akrobasi, jimnastik ve dansı birleştirerek zarafetini, kişiliğini ve tekniğini tam olarak gösterebileceği bir artistik jimnastik çeşididir.

 Jimnastikçi uçar, piruetler yapar, yere temas ederler ve tekrardan havalanırlar. Yer hareketleri müzikle yapılan bir jimnastik çeşididir. Jimnastikçi bu yer hareketlerini 12 metre karelik bir zemin üzerinde yapar ve zeminin her yerini kullanmaya gayret eder.

 Yer hareketlerinde erkek serisi 50 ile 70 saniye arasında yapılırken bayanlarda ise 70 ile 90 saniye arasında yapılır. Sporcuda olması gereken özellik güç, denge, esneklik, poz verme, zıplama yanında hareketler arasıdaki geçişleri oldukça iyi olmalıdır.

Hareketler arası geçişleri uyum içinde gerçekleştirmenin yanında verilen alanın büyük bir bölümünü kullanmalı aynı zamanda dikey bir hareketlilik değil farklı yönlerde hareketlerini gerçekleştirmeli. Jimnastik serisi genellikle zemberek ve ya yarım dönüşlü (yuvarlanmalı) yuvarlanma hareketiyle başlar ve biter.

 El yayları ve takla (havada), geriye veya ileri doğru hareket edilir. Başlangıç ile bitiş arasındaki dengeler tek ayak üzerinde tutulur. Ellerin yere konup ayakların havaya kaldırılması ile amuda çıkılır ve bale, yuvarlanma hareketleri ve zıplamalara benzeyen hareketler araya serpişleştirilir.

 Kadınlarda yer hareketleri müzikle icra edilmesi ve 70 ile 90 saniye arasında yapılması dışında erkekler yer hareketleri ile aynıdır. Yer hareketleri erkeklerde 1936 yılında kadınlarda ise 1952 yılında olimpiyatlara dahil edilmiştir.

ATMALA MASASI

Atlama masası

Jimnastikçiler; 25m bir pistte koştuktan sonra sıçrama masasına (tahtası) atlarlar ( sıçrama, atlama veya zemberek ile) çok kısa süreliğine elleriyle masaya temas ettikten sonra kendilerini havaya iterler uçuş bölümünden sonra  bir veya daha fazla sayıda salto, takla veya bükülme hareketi yapar.

 Sporcu koşu mesafesini kendine göre ayarlar. Sporcular yurchenko adı verilen yuvarlak giriş kasası, jimnastikte en sık görülen kasadır.

 Sporcu yuchenko gösterisini yaparken ayakları sıçrama tahtasına basarken elleri atlama masasında olacak şekilde tamamlar. Yuvarlanma pozisyonunda jimnastikçi geriye doğru hareket eder ve elleri atlama masasına inecek şekilde olur. Jimnastikçi daha sonra atlamasını çeşitli bükme ve takla kombinasyonlarına geçer, uçuş sonrası bölüm jimnastikçiyi ayağa kaldırır.

 Jimnastikçiler her iki ayağı ile sıçrama tahtasına atlamalılar veya ön eli ile yaylanma yapar ya da havada yuvarlanma hareketi yapar.  2001 den önce atlama masası kulplu beygir benze bir aparat kullanılırken 2001 den sonra daha modern ve geniş bir aparat kullanmaya başladılar.

 Bu aparat 1 metre uzunluğunda 1 metre genişliğinde eskisine oranla daha sağlam ve daha geniş bir yüzeye sahiptir. Atlama masasının genişliği sporculara dengeleme ve güvenlik sağlar

ASİMETRİK PARALEL

Asimetrik paralel ( düzensiz çubuklar)

Asimetrik paralel ( düzensiz çubuklar ve ya düzensiz paralel) yalnızca kadınlar tarafından gerçekleştirilen artistik jimnastik çeşididir. Çubuklar birbirine paraleldir ve kısa olanının yüksekliği 1.4 m ile 1.8 m arasında uzun olan paralel ise 2.1 ile 2.5 m arasında değişen yüksekliklere ayarlanabilir.

Bu çubuklar ahşap kaplamalı çelik çerçeve ve fiberglastan yapılmıştır. Jimnastikçiler kendisinin veya antrenörünün hazırladığı serideki hareketleri yaparlar

Asimetrik paralelde en sık yapılan hareketler serbest bırakma, fazladan salınımlar ek ekipmanlar olmadan yapılır.

 Seride en zor ve puanlamanın çok olduğu hareketler paraleli bırakma ve iniş hareketleridir. Asimetrik paralel de serbest bırakma düşükten yükseğe, yüksekten kısaya veya aynı paraleli bırakım tutma.

Sporcu yüksek bir puan almak istiyorsa paraleli bırakma esnasında pirouettingler (dönüşler) yapmalıdır. Aynı zamanda jimnastikçi paralel üzerinde amuda kalkmalıdır. Dönüşler esnasında sporcu farklı el pozisyonlarını kullanabilir.

 Bir seride jinastikçinin yapması gereken hareketler; binme, temel beceriler, yükselmeler, geçişler, stalderler, serbest bırakma hareketleri ile inişlerdir. Jimnastikçiler bir palalelden diğerine geçişler sağlar. Sporcu paraleli bırakır tekrar kavrar, saltolar atar ve dairesel salınımlar ile yön değiştirir

DENGE TAHTASI

Denge

Kiriş olarak da adlandırılan bu aparat 10 cm genişliğinde 5 metre uzunluğunda ve 1.25 metre yüksekliğindedir. Sert bir aparat gibi görünse de olimpiyatlarda kullanılan denge tahtaları hafifçe bükülmüş deri veya süet malzeme ile kaplanmış aparat kullanılır.

 Denge tahtasında sıçramalar, zıplamalar, dönüşler, tutuşlar ve akrobatik hareketler gibi bir çok beceriler sergilenir. Ancak denge tahtası üzerinde yuvarlanma ve dans becerilerini sergilemek cesaret gösterici ve sporcuda büyük bir konsantrasyon gerektirir.  Bu beceriler sporcunun düşmesini kolaylaştıracağından ve tam puan kaybına sebep olacağından jimnastikçiler dikkatli olmak zorundadırlar

NOT: Telefon uygulama linki: bit.ly/2ZQHkYr

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP